artikel

Scheiden en de hypotheek

Laatst bijgewerkt op - leestijd

6 vragen over scheiden en hypotheek

Als je gaat scheiden, moet er een hoop geregeld worden. Zeker wanneer jullie samen een huis hebben gekocht. Idealiter is sprake van overwaarde en kan dit bedrag tussen jullie worden verdeeld, maar wat als dat niet zo is? Als een van de twee de hypotheek wil overnemen, hoe werkt dat dan? We kunnen ons voorstellen dat je met veel vragen zit. Dit zijn de zes meest gestelde vragen én antwoorden over scheiden en de hypotheek.

Bij een scheiding zijn er meerdere scenario’s denkbaar. Het meest ideale scenario is wanneer je koophuis meer waard is geworden sinds de aankoop. De overwaarde kan verdeeld worden, dan heeft de vertrekkende partij een mooi bedrag om elders opnieuw te beginnen. Of het huis gaat in de verkoop, waarbij de eventuele winst verdeeld wordt. Maar overwaarde kan ook zorgen voor een probleem: de partner die het huis op eigen naam wil, met de ander wel kunnen uitkopen.

 1. Krijg ik de financiering wel rond?
  Banken zijn bij het afsluiten van een hypotheek veel strenger gaan letten op het inkomen in verhouding tot de waarde van het huis. Het zou kunnen dat je ondanks dat je goed verdient, toch de woning waarin je woont niet in je eentje kunt bekostigen. Of je kunt de maandlasten wel dragen, maar je kunt je ex-partner niet uitkopen, waardoor je het huis niet op je eigen naam kunt zetten. Dat uitkopen kun je financieren met een hypotheek, maar wil de bank jou die extra hypotheek ook verstrekken?
 2. Krijg ik hogere maandlasten?
  De partner die het huis op naam krijgt, neemt ook de hypotheek voor zijn of haar rekening. Het is de vraag of die maandlasten nog betaalbaar zijn, want tot de scheiding droegen jullie samen de hypotheeklasten. Vooral als je ook nog een extra hypotheek nodig hebt voor het uitkopen van de ex-partner, kunnen de lasten te hoog zijn voor jouw budget.
 3. Hoe werkt het als je een nieuw huis wilt kopen?
  Ben jij degene die vertrekt uit de echtelijke woning, dan heb je als voordeel dat je zelf helemaal opnieuw kunt beginnen. De eventuele overwaarde uit de woning die je hebt 'meegekregen' moet je – om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek – weer helemaal in de nieuwe woning stoppen.
 4. Wat doen met de overwaarde?
  Volgens de nieuwe hypotheekregels mag je maar 100% van de waarde van de woning lenen van de bank. Wie niet genoeg spaargeld heeft voor de financiering van kosten als de notaris, makelaar en overdrachtsbelasting, moet hiervoor dus andere bronnen aanboren. Je kunt er de overwaarde voor gebruiken, maar dan verlies je een deel van de hypotheekrenteaftrek.
 5. En als je geen overwaarde hebt?
  Wie geluk heeft, kan zonder uitkopen van de partner in de woning blijven wonen door de onderliggende waarde van bijvoorbeeld de spaar- of beleggingsverzekering 'mee' te geven aan de vertrekkende partner. Heb je een annuïteiten- of lineaire hypotheek, dan kun je dat doen met het inmiddels afgeloste bedrag. Zonder een overwaarde hoeft de partner die het huis op naam krijgt niets te verrekenen met zijn of haar ex. Dit maakt het op naam krijgen van een huis eenvoudiger.
 6. Wat als niemand kan betalen?
  Een grote overwaarde hebben is goed nieuws, maar kan gelijk ook slecht nieuws zijn. Als het jou en ook je ex-partner niet lukt om de ander uit te kopen, is het verkopen van het huis de enige oplossing. Gelukkig krijg je dan nog wel een overwaarde uitgekeerd, maar het huis vasthouden is helaas niet gelukt.
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.