vraag & antwoord

Wat doet een verkoopmakelaar?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Van verkoopstrategie tot dichtgetimmerd koopcontract

Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar je alle werkzaamheden uit handen, van het promoten van je woning, tot en met de sleuteloverdracht. Dat scheelt tijd en geeft rust, want bij het verkopen van een woning komt veel kijken.

Een huis verkopen doe je niet elke dag. Hoe bepaal je wat een goede verkoopprijs is? Mag je wel of niet met meerdere mensen tegelijk onderhandelen? En wat zet je in de koopakte? Een verkoopmakelaar kent de regels van het spel en volgt de ontwikkelingen op de woningmarkt en in jouw buurt op de voet. Daardoor kan hij je goed informeren over de te verwachten opbrengst van je woning. En weet hij wat de beste verkoopstrategie is om je huis volgens jouw wensen te verkopen.

Welke diensten levert een verkoopmakelaar?

Elk makelaarskantoor heeft een eigen werkwijze en aanpak en hanteert hiervoor eigen tarieven. Het is daarom goed om altijd twee à drie makelaarskantoren met elkaar te vergelijken. Over het algemeen komen de diensten die verkoopmakelaars leveren overeen. Wil je begeleiding voor het hele traject van vraagprijs tot koopcontract, dan kun je dit verwachten:

Vooronderzoek

Al voordat de makelaar bij jou thuis langskomt, doet hij vooronderzoek. Dat houdt onder andere in dat hij in het Kadaster de gegevens bekijkt van je woning, maar ook onderzoekt voor welke prijs gelijkwaardige huizen in de buurt zijn verkocht. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijkt de makelaar ook de ligging van je woning en de staat van onderhoud.

Kennismakingsgesprek

Tijdens het kennismakingsgesprek zal de makelaar vragen wat je wensen zijn. Ook de kosten komen hierbij aan bod. Mocht je bepaalde onderdelen van de verkoop graag zelf willen doen, dan is het goed om dit ook meteen te bespreken. De vraagprijs bepaalt de verkoopmakelaar altijd samen met jou als verkoper. Deze staat niet vast. Je kunt de vraagprijs op een later moment in overleg dus nog aanpassen, mocht de animo voor je woning wat tegenvallen.

Vastleggen van afspraken, voorwaarden en tarieven

Nadat je een verkoopmakelaar hebt gekozen, ontvang je een opdracht tot dienstverlening. Hierin staan alle afspraken, voorwaarden en tarieven. Bijvoorbeeld of je een vaste prijs betaalt voor de diensten of een percentage over de uiteindelijke verkoopprijs.

tip  Je hebt een makelaar nodig om je woning op funda te plaatsen

Goed om op te letten: wat als je halverwege de verkoop wilt stoppen of verder wilt met een andere verkoopmakelaar? Meestal hoef je dan alleen de door de makelaar gemaakte kosten te betalen, bijvoorbeeld voor advertenties, maar dat verschilt nog weleens. Ook dit kun je terugvinden in de opdracht tot dienstverlening. Wanneer je deze hebt getekend, kan je makelaar aan de slag.

Woning in de verkoop zetten

Vaak besteedt de makelaar zaken als een fotoreportage en het inmeten van plattegronden uit aan een extern bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. De makelaar organiseert dit in overleg met jou en zal tips geven om je woning helemaal verkoopklaar te maken. Verder zorgt de makelaar voor een bord ‘Te koop’ bij je huis en plaatsing van je woning op funda. Dit laatste kan alleen de makelaar kan doen. Nu is het afwachten tot de eerste bezichtigingsaanvragen komen.

Bezichtigingen plannen en uitvoeren

De makelaar brengt je op de hoogte wanneer er een bezichtiging is gepland. Je hoeft hiervoor niet thuis te blijven, de makelaar heeft de sleutel en leidt de geïnteresseerden rond door het huis. Sterker nog, het is zelfs beter om niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Een geïnteresseerde kan zich zo vrijer door het huis bewegen en voelt zich minder bezwaard om (kritische) opmerkingen te maken. Dit is weer nuttige informatie waar de makelaar tijdens de bezichtiging direct op kan inspelen. Na afloop krijg je te horen hoe de bezichtiging is verlopen.

Onderhandelen

Zijn er potentiële kopers die een bod uit willen brengen? Mooi! In een oververhitte woningmarkt kan het storm lopen. De verkoopmakelaar scheidt het kaf van het koren als het om biedingen en interesse gaat. Hij adviseert je daarover, maar voert zelf het contact en de onderhandelingen met de potentiële koper. Deze onderhandelingen gaan niet alleen over de hoogte van het bod, maar ook over de daarbij horende voorwaarden. Het is uiteindelijk aan jou of je wel of niet akkoord gaat met het bod.

Het opmaken en tekenen van de koopakte

Zijn jij en de koper het eens over de prijs en de voorwaarden, dan stelt de verkoopmakelaar het koopcontract op. Hij zorgt ervoor dat alle persoonsgegevens van jou en de koper én alle gemaakte afspraken op de juiste manier in het contract staan en stuurt dit ter controle toe. Klopt alles? Dan plant de makelaar een afspraak in om het koopcontract te tekenen. Bij verkoop van je woning moet je een definitief energielabel hebben. Je verkoopmakelaar zal je hierop wijzen en kan je helpen om dit te regelen.

De eindinspectie en sleuteloverdracht

Vóór de sleuteloverdracht plant de verkoopmakelaar met jou én de koper een eindinspectie in. Het is een ronde door het huis voordat jullie naar de notaris gaan, om te controleren of alles zich in de staat bevindt zoals afgesproken ten tijde van de verkoop. De verkoopmakelaar is hierbij aanwezig. Is alles in orde? Dan kunnen jullie definitief gaan tekenen bij de notaris. Dit is meestal het moment waarop je de samenwerking met de verkoopmakelaar afsluit.

De voordelen van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar inschakelen is niet verplicht, maar heeft wel veel voordelen. Een verkoopmakelaar heeft de kennis en ervaring om jouw woning voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen en neemt je veel werk uit handen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Je huis verkopen kun je zelf doen. Maar realiseer je wel dat er veel tijd en regelwerk in gaat zitten. Kun jij dit combineren met je werk en gezin? En heb je voldoende juridische kennis om alle risico’s uit te sluiten? Er komt meer kijken bij het verkopen van je woning dan je misschien denkt.

De courtage is een percentage (gemiddeld 1% à 2,5%) over de uiteindelijke verkoopprijs. Is jouw woning voor € 400.000 verkocht en heb je een courtage van 1,2% afgesproken? Dan betaal je € 4800 op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de volgende eigenaren.

Je kunt altijd van verkoop afzien, bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie is veranderd. Of omdat je toch niet tevreden bent over je verkoopmakelaar. In de opdracht tot dienstverlening tussen jou en de makelaar staan afspraken vermeld over het intrekken van de opdracht. Als de makelaar al kosten voor je heeft moeten maken, moet je deze waarschijnlijk wel betalen. In sommige gevallen rekent een makelaar ook intrekkingskosten wanneer je de woning uit de verkoop wilt halen, maar dit is niet altijd het geval.

Een verkoopmakelaar rekent meestal opstartkosten, promotiekosten, courtage en soms intrekkingskosten.

  • Opstartkosten, tussen de € 350 en € 750.
  • Advertentiekosten, tussen de € 50 en € 200 (afhankelijk van soort en hoeveelheid).
  • Courtage, gemiddeld tussen de 1% à 2,5% van de verkoopprijs.
  • Intrekkingskosten, doorgaans een vast bedrag variërend van € 250,- tot € 750,-. Niet elk kantoor brengt deze in rekening, controleer goed de opdracht tot dienstverlening.

Je gaat een huis kopen of verkopen en wilt daarbij de hulp van een makelaar inschakelen. Je kunt een makelaar vinden via funda, je netwerk of onderzoek op straat. Bij welk kantoor staan de woningen bij jou in de buurt te koop? Wanneer je een paar makelaars op het oog hebt, kun je hun websites en socialmediakanalen vergelijken, de beoordelingen van eerdere (ver)kopers lezen op funda en checken of ze zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Uiteindelijk kun je pas echt een goede afweging maken aan de hand van een kennismakingsgesprek. Zo weet je of er een klik is en je vertrouwen hebt in het kantoor en de werkwijze.

Meer vragen