Alles over de bouwkundige keuring

 

De bouwkundige keuring in 4 vragen (en antwoorden)

Een bestaand huis kopen? Vraag een bouwkundig inspecteur de woning te keuren. Kopers hebben zo meer zekerheid over de bouwkundige staat van het huis. En er zijn nog meer voordelen…

Waarom zou je een bouwkundige keuring laten doen?

Een bouwkundige keuring (of aankoopkeuring) maakt duidelijk welke gebreken een woning op het moment heeft en hoeveel onderhoud er nu én op termijn nodig is. Dat is goed om te weten als je een bestaand huis koopt. Kopers weten zo wat ze kwijt zijn aan het herstellen van achterstallig onderhoud. Uit de keuring blijkt ook hoe lang de cv-ketel en het dak naar verwachting nog zullen meegaan.

Wat doet een bouwkundig inspecteur?

De bouwkundig inspecteur is onafhankelijk en heeft geen belang bij een hoge of lage verkoopprijs. Ook heeft hij geen banden met bouwbedrijven. Informatie over de verkoopprijs geeft de taxateur. Voor een inschatting van de prijs voor een onderhoudsplan of verbouwing moeten huizenkopers bij een aannemer zijn.

Wat de inspecteur wél doet: het huis beoordelen op alles wat er met het blote oog te zien is. Hij gaat geen muren of vloeren openbreken. Als hij iets op het spoor komt waarvan hij vermoedt dat het problematisch kan worden, kan hij zijn opdrachtgever adviseren specialisten in te huren op het gebied van bijvoorbeeld betonrot of asbest.

Een bouwkundige vind je via speciale vergelijkingssites (type in: bouwkeuring vergelijken), via de hypotheekverstrekker of de Vereniging Eigen Huis.

Wat staat er in een bouwkundig rapport?

In het bouwkundig rapport noteert de bouwkundig inspecteur per onderdeel van de woning zijn bevindingen. Vaak krijg je bij dit keuringsrapport ook foto's waarop is te zien wat er waar níet in orde is.

Ook maakt de inspecteur een inschatting van de kosten om achterstallig onderhoud of schade die er is aan de woning te herstellen. Daarbij maakt hij onderscheid tussen herstelwerkzaamheden die meteen zouden moeten gebeuren en wat er op termijn moet worden aangepakt.

Wat kun je met een bouwkundig rapport?

Die kostenraming kan van pas komen bij de onderhandelingen over de prijs van het huis. Je kunt bijvoorbeeld met de verkoper afspreken dat hij nog even de kozijnen laat schilderen of het dak repareert voor jij in de woning trekt. Wist je trouwens dat je de resultaten van het bouwkundig rapport als ontbindende voorwaarde op kunt nemen in het voorlopig koopcontract?

Meer binnen dit onderwerp