Hoe houd ik de energierekening laag?

 

7x Zo bespaar je ook op gas, water en licht

Energie besparen, dat willen we allemaal wel. En soms lijken maatregelen voor energiebesparing heel onlogisch, maar zijn dat niet. Milieu Centraal geeft onafhankelijk advies op dit gebied en deelt een paar simpele en minder simpele tips met ons. Doe er je voordeel mee.

1
Een nieuwe koelkast kopen. Zelfs als de oude het nog doet
De oude koelkast wegdoen zonde? Nee, zeggen ze bij Milieu Centraal. De milieu-impact van een nieuwe kopen weegt niet op tegen die van de oude houden. Zo is een koelkast of vriezer met een A+++ label al 2x zo zuinig als eentje met een A+-label. Overigens: gebruik magnetrons,  vaatwassers en wasmachines wel net zo lang tot ze ‘op’ zijn. Daarvan zijn de verschillen in energiegebruik tussen oude en nieuwe apparaten niet zo groot.

2
Je oude lampen weggooien is niet zonde
Hiervoor geldt hetzelfde als voor je oude koelkast of vriezer. Nieuwe led-lampen zijn weliswaar iets duurder in aanschaf, maar ze zijn stúkken goedkoper in verbruik dan gloeilampen. Bovendien gaan ze ook nog eens 15x zo lang mee.

3
Dat eco-programma duurt wel langer, maar werkt echt
Je zou denken dat het eco-programma op de wasmachine en vaatwasser een wassen neus zijn, omdat ze langer duren, maar dat is echt niet zo. ‘Het programma wast op een lagere temperatuur en dat heeft de grootste impact op vermindering van het energieverbruik,’ aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal.

4
Je bespaart als je het huis ’s nachts warm houdt
Houd de hele nacht je huis op temperatuur, dat kost minder energie dan ’s ochtends het huis weer opwarmen. De thermostaat ’s nachts op 15 graden zetten scheelt je op jaarbasis € 80 in energiekosten. Zo simpel kan het dus zijn.

5
Neem een slimme meter (en een app)
Weten wat je wanneer verbruikt, kan je een hoop energiekosten schelen. ‘Inzicht in je verbruik is de eerste slag die je kunt maken als je wilt besparen,’ zegt Marlon Mintjes. Met een slimme meter weet je precies op welk moment je veel energie verbruikt en wanneer weinig, zo kun je de energieslurpers in huis opsporen.

6
Zonnepanelen leveren als investering meer op dan een spaarrekening
Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens een heel goede investering. ‘De afgelopen 10 jaar is de prijs van zonnepanelen 3x zo laag geworden,’ aldus Milieu Centraal. Prima om nu in te stappen dus. Het rendement is vergelijkbaar met 6% op een spaarrekening, en binnen 10 jaar heb je de hele investering terugverdiend.

7
Sommige dingen leveren ook nog subsidie op
Niet de zonnepanelen en ook niet het dubbelglas is op het moment trending in de zoekresultaten van Milieu Centraal. Tegenwoordig zoeken consumenten het meest op hybride warmtepompen. ‘Daar zit een flinke subsidie op,’ zo weet Marlon Mintjes. Zo’n pomp haalt warmte uit de lucht en zet die om in warmte voor vloerverwarming en radiatoren. Per jaar levert je dat € 250 op, en een hoop minder CO2- uitstoot.

Meer binnen dit onderwerp