Bod uitbrengen op een nieuw huis: stel jezelf deze vragen

Hoe zorg je dat je alles haalt uit het biedingsproces van je volgende huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.

De maximale bestedingsruimte voor het kopen van je volgende koopwoning kan de hypotheekadviseur voor je inschatten. Online kun je het ook berekenen, maar deze berekeningen zijn minder nauwkeurig.

De ontbindende voorwaarden worden door de koper bepaald en opgesteld ten tijde van de onderhandelingen. Zodra partijen tot overeenstemming zijn gekomen over de prijs van de woning, worden de ontbindende voorwaarden opgenomen in de koopakte en zijn ze een extra zekerheid voor jou als koper. Wordt er niet binnen de gestelde termijn aan een ontbindende voorwaarde voldaan, dan mag jij kosteloos van de koop afzien. Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • voor de financiering;
  • voor de financiering met NHG;
  • voor de bouwtechnische keuring;
  • voor de verkoop van je eigen huis.

Je bent in onderhandeling wanneer je een tegenvoorstel hebt ontvangen op je openingsbod. Houd er rekening mee dat de bezichtigingen door kunnen gaan (het is tenslotte nog niet duidelijk of jullie tot overeenstemming gaan komen) en dat de verkoper nog andere biedingen kan ontvangen. Als deze interessant zijn, kan hij jou om een eindvoorstel kan vragen. Zolang de verkoper geen handtekening heeft gezet onder de koopakte, kan hij van de koop afzien.

Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.

Huis onder bod? Dit betekent dat de koper en verkoper in onderhandeling zijn of overeenstemming hebben over de verkoopprijs. Toch kun je als potentiële koper het huis nog steeds bezichtigen en er zelfs een bod op uitbrengen. Ben jij de verkopende partij? Dat ben je vrij om in te gaan op een beter bod van een andere partij zolang het koopcontract nog niet is getekend.

Bieden op een huis kan op verschillende manieren gaan. Het meest gebruikelijk is dat je een bod uitbrengt waarover je met de verkoper gaat onderhandelen. Maar soms kiest de verkoper voor een andere biedingsvorm, zoals:

  • bieden per inschrijving
  • bieden met een vanafprijs
  • bieden via een veiling
Meer vragen
Handig van funda
Bieden en onderhandelen over een nieuw huis: verdiep je verder

19 artikelen