vraag & antwoord

Hoe schat ik de verbouwkosten tijdens de bezichtiging al in?

Gepubliceerd op - leestijd

Maak onderscheid tussen een cosmetische en noodzakelijke verbouwing

Is een roze badkamer niet jouw stijl en zou je het liefst de keuken willen vervangen voor een nieuwe mét stoomoven? Dan is het slim om – voordat je eventuele onderhandelingen start – alvast een overzicht te maken van de verbouwkosten die je denkt te gaan hebben. Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele noodzakelijke verbouwkosten, zoals het vervangen van de kozijnen vanwege houtrot bijvoorbeeld. En hoe ga je deze verbouwingen financieren?

Heb je je vorige koophuis ook verbouwd? Dan weet je dat er een hoop bij komt kijken. Het is daarom ook belangrijk om tijdens je bezichtiging al een inschatting te maken van wat je gedaan wilt hebben. Zo kun je tijdig kijken naar de financieringsmogelijkheden en weet je beter wat je maximaal voor het huis zou kunnen bieden.

Een cosmetische verbouwing

Met het oog op een cosmetische verbouwing let je daarom tijdens je bezichtiging op de volgende punten:

 • Doet alle keukenapparatuur het nog en hoe oud is het?
 • Werken de deuren en lades nog goed?
 • Is het tegelwerk netjes afgewerkt?
 • Kun je met de huidige situatie verder of is het noodzakelijk om er nu iets aan te doen omdat er defecten zijn?
 • Hoe zijn de muren afgewerkt? Is het nodig alles opnieuw te stuccen, behangen of verven?
 • Zijn de vloeren naar je zin?

Bedenk wat je zelf kunt doen en wat je wilt uitbesteden. Het zal een hoop uitmaken in de kosten. Hieronder volgen een aantal gemiddelde prijzen, waarbij de verbouwing wordt uitbesteed en er voor een basisafwerking wordt gekozen:

 • Nieuwe keuken: € 7500 – € 15.000
 • Nieuwe badkamer: € 4000 – € 20.000
 • Nieuw toilet: € 1500 – € 2500
 • Aanbouw: € 15.000 – € 25.000
 • Dakkapel: € 3500 – € 7500

Neem eventueel een aannemer mee naar een tweede bezichtiging. Die kan je adviseren over de mogelijkheden van een verbouwing en een offerte opmaken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Een noodzakelijke verbouwing

In sommige gevallen is een verbouwing noodzakelijk. Denk hierbij aan het verbeteren van de fundering of verhelpen van lekkages. De verkoopmakelaar kan je alles over de geschiedenis van het huis vertellen. De huidige eigenaar heeft namelijk een mededelingsplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is een koper te vertellen wat hem bekend is over gebreken die niet direct zichtbaar zijn. De aankoopmakelaar kan je hierbij eventueel adviseren. Een bouwkundige keurder kan een rapport opmaken en je meer vertellen over wat er precies direct nodig is en wat er in de toekomst aangepakt moet worden.

Tijdens je bezichtiging kun je in ieder geval alvast op de volgende zaken letten en/of navragen bij de verkoopmakelaar:

 • Is er asbest in de woning? Dit werd tot 1990 nog veel gebruikt in de woningbouw. Het hoeft niet altijd direct verwijderd te worden, maar wanneer je een grote (cosmetische) verbouwing voor ogen hebt, dan kan het zijn dat je hier wel maatregelen voor moet treffen.
 • Werken alle ramen en deuren nog naar behoren?
 • Zijn de houten kozijnen nog intact of zie je houtrot (ontstaan)?
 • Zie je vocht tussen de dubbele beglazing? Dit duidt op een lek raam.
 • Zie je scheuren in de muren lopen? Dit hoeft niet direct iets ernstigs te betekenen, maar het is altijd verstandig er bij de verkoopmakelaar navraag naar te doen.
 • Is het een oud huis en lopen de vloeren scheef? Ook dat hoeft in eerste instantie niks ernstigs te betekenen. Vraag de verkoopmakelaar ernaar en laat er eventueel een bouwkundige keurder naar kijken. Los daarvan geeft het mensen simpelweg geen fijn gevoel.
 • Zijn er dakkapellen of heeft het huis een plat dak? Vraag of er in het verleden lekkages zijn geweest en van wanneer de dakbedekking is.
 • Bij een appartement kun je in het meerjarenonderhoudsplan lezen welke grote onderhoudswerkzaamheden er op de planning staan.
 • Bij een eengezinswoning kun je de makelaar vragen om even in de kruipruimte te kijken. Ziet alles er droog uit? Heel fijn. Maar is het vochtig of ruikt het muf? Dan is het verstandig om hier verder onderzoek naar te doen, in verband met mogelijke schimmelvorming en/of het aantrekken van ongedierte.

Meer weten? Schakel een bouwkundige keurder in

Wil je meer weten over de bouwkundige staat van het huis en welke noodzakelijke verbouwkosten je zal moeten maken? Dan kun je overwegen om een bouwkundige keurder in te schakelen. Hij maakt een bouwtechnisch rapport op waaruit blijkt wat er gedaan moet worden, op welke termijn en wat de kosten zijn. Doe je dit voor de onderhandelingen? Dan weet je precies waar je rekening mee kunt houden en kun je de uitkomst van het rapport gebruiken tijdens de onderhandelingen als onderbouwing bij je (openings)bod.

Hoe kan ik een verbouwing financieren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je verbouwing te financieren.

Eigen geld

Spaargeld is de meest voordelige optie.

Hypotheek

Op basis van een taxatierapport wordt bepaald wat en hoeveel er meegefinancierd kan worden in de hypotheek. Houd er rekening mee dat je tegenwoordig niet meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen. De taxateur zal een waarde ná verbouwing opgeven in het taxatierapport en op basis daarvan bepaalt de bank of ze dit bedrag aan jou gaan uitlenen in de vorm van een hypotheek. Ga je je huis energiebesparend maken? Dan zijn sommige banken bereid om tot 106% te financieren.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is doorgaans de duurste optie. De aflossingstermijn is korter dan bij een hypotheek en de rente is hoog. Bepaal voor jezelf of dit het waard is.

Of je nu een cosmetische of noodzakelijke verbouwing in het vooruitzicht hebt, laat je goed adviseren over de mogelijkheden van financiering en bepaal voor jezelf of deze woning het écht waard is. Zo kun je straks zorgeloos verhuizen naar jouw nieuwe huis.

Een goede voorbereiding loont

Benieuwd of je een eventuele verbouwing kunt financieren? Bereken nu alvast je maximale maandlasten. Zo weet je hoeveel financiële ruimte je hebt wanneer je gaat bieden.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Hierbij kun je denken aan het verbeteren van de fundering, het vervangen van dakbedekking op een plat dak of het repareren van kozijnen omdat ze rot zijn. Het zijn kosten waar je niet onderuit kunt en die noodzakelijk zijn om de woning leefbaar te maken en nog verder oplopend achterstallig onderhoud te voorkomen.

Cosmetische verbouwkosten maak je wanneer je iets meer naar je zin wilt maken. Denk aan een nieuwe keuken, badkamer of het leggen van een nieuwe vloer. Niet direct noodzakelijk, maar het zorgt ervoor dat de woning meer naar jouw smaak wordt.

Er zijn drie mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Je kunt spaargeld gebruiken, de verbouwkosten meefinancieren in de hypotheek of een persoonlijke lening afsluiten. Het financieren met eigen geld is de goedkoopste optie, de persoonlijke lening het duurst. Het meefinancieren in de hypotheek is niet altijd mogelijk omdat de banken tegenwoordig 100% van de waarde (na verbouwing) financieren. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en wat voor jou de beste optie is.

Meer vragen