artikel

Eerste koopwoning? Dit verandert er voor je belastingaangifte

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Loop geen belastingvoordeel mis

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Heb je vorig jaar voor het eerst een huis gekocht? Dan komt je belastingaangifte er nu iets anders uit te zien. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij én vertellen je waar je goed op moet letten.

Omcirkel 8 mei met rood in je agenda, want dat is de uiterste datum waarop je belastingaangifte van 2020 binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Als je in 2020 voor het eerst een huis hebt gekocht, heeft dat gevolgen voor je belastingteruggave. Het goede nieuws: meestal krijg je geld terug. Nog meer goed nieuws: de Belastingdienst vult je aangifte grotendeels voor je in. Het is dus vooral een kwestie van controleren of alle gegevens overeenkomen met de informatie die je zelf hebt, zoals je jaaropgave(s) of notarisafrekening.

De belangrijkste veranderingen

Een eigen woning levert je zowel een voordeel als een nadeel op bij je belastingaangifte.

  • Het voordeel: heb je een lineaire of annuïteitenhypotheek afgesloten voor je woning, dan mag je de hypotheekrente aftrekken van je inkomen.
  • Het nadeel: als huiseigenaar betaal je belasting over de WOZ-waarde van je woning. Dit heet het eigenwoningforfait. Dit is voor de aangifte van 2020 0,6%. In het jaar van aankoop houdt de Belastingdienst rekening met hoe lang je het huis in bezit hebt en hoef je dus nog niet het volledige bedrag te betalen.

Welke gegevens moet je controleren?

Is dit je eerste belastingaangifte als huizenbezitter, let dan in elk geval hierop:

Hypotheekrenteaftrek

De Belastingdienst vult je hypotheekrenteaftrek in op basis van de gegevens die je geldverstrekker heeft aangeleverd. Je vindt ze in je aangifte onder ‘Hypotheken en andere schulden’ bij ‘Betaalde rente’. Heb je een hypotheek afgesloten bij een familielid? Dan moet je deze gegevens zelf invullen.

Tip Kun je door de coronacrisis je hypotheek (tijdelijk) niet betalen en heb je hiervoor een betaalpauze afgesproken met je geldverstrekker? Dan mag je de rente misschien niet aftrekken. Check dit bij je geldverstrekker.

Aftrekbare kosten hypotheek

Een aantal van de kosten voor het afsluiten van je hypotheek mag je eenmalig van je inkomen aftrekken. Zoals de advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur, notariskosten voor de hypotheekakte en de taxatiekosten. Bij ‘Hypotheken en andere schulden’ vul je in of je behalve de rente nog andere kosten hebt gemaakt.

Tip Heb je samen een huis gekocht? Dan doe je ook samen aangifte. Je mag als fiscale partners zelf bepalen hoe je de aftrekbare kosten het best over jullie inkomens verdeelt. Mogelijk hebben jullie meer voordeel als degene met het hoogste inkomen de kosten aftrekt. Door onderling te schuiven met de aftrekbare kosten zie je direct bij welke verdeling je meer of minder belasting terugkrijgt.

WOZ-waarde

Check onder ‘Woningen en andere onroerende zaken’ of de WOZ-waarde op je aangiftebiljet overeenkomst met het bedrag op de WOZ-beschikking. Die krijg je aan het begin van het jaar van de gemeente of kun je opvragen bij het WOZ-waardeloket.

De peildatum van de WOZ-waarde voor de aangifte van 2020 is 1 januari 2019

Let op: dit is altijd de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar vóór het jaar waarover je aangifte doet. Voor de aangifte van 2020 is de peildatum dus 1 januari 2019.

Erfpacht

Betaal je erfpacht omdat de grond van de woning niet je eigendom is? Erfpacht die je periodiek betaalt, mag je aftrekken van de belasting. Erfpacht die je (tijdelijk) hebt afgekocht niet.

Houd deze gegevens bij de hand

Het is handig om bij je aangifte de volgende documenten bij de hand te hebben:

  • je BSN-nummer, DigiD en rekeningnummer
  • de jaaropgave(n) van 2020
  • het jaaroverzicht van je bankrekeningen en beleggingen
  • de WOZ-waarde van je woning, met peildatum 1 januari 2019
  • de jaaropgaaf van je hypotheek
  • de notarisafrekening, die je hebt gekregen bij de koop van je huis
Alle aftrekbare kosten op een rij

Zie je door de cijferbomen het bos niet meer? Bel dan gratis met de BelastingTelefoon van de Belastingdienst: 0800-0543 of schakel een belastingadviseur in. We hebben alle belastingen waar je als huizenkoper mee te maken krijgt én de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij gezet.

Verdiep je verder in dit onderwerp