Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Alles over het energielabel
Een energielabel is maar een klein kenmerk van een huis, maar heeft veel impact. Ontdek hier wat dit voor jou betekent.
Wat is mijn energielabel? Stel jezelf deze vragen
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Doe je voordeel met deze antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.
De letters van het energielabel vertellen iets over het energieverbruik van een woning. Van zeer energiezuinig, A – groen, tot niet energiezuinig, G - rood. De letter hangt onder meer af van hoe goed een woning is geïsoleerd. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:
- A++++ t/m A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
- B (groen) - laag energieverbruik
- C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
- D (geel) - gemiddeld energieverbruik
- E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
- F (oranje) - hoog energieverbruik
- G (rood) - zeer hoog energieverbruik
Het energielabel van een huis kun je opzoeken via zoekjeenergielabel.nl. Of je huis energielabel A, B, C, D, E of G heeft, hangt onder meer af van hoeveel energie er nodig is om het huis te verwarmen in de winter en koel te houden in de zomer.
Een energielabel aanvragen kost gemiddeld € 325, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juli 2021). Voor een appartement ben je doorgaans wat minder kwijt dan voor een koopwoning. Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.
Ja, je bent verplicht een definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van je woning. Anders riskeer je een boete van 435 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die bekijkt in 1 à 2 uur tijd de kenmerken van je woning en hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Na afloop krijg je een definitief energielabel en aanbevelingen voor verduurzaming.
Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp.
Het energielabel aanvragen
Sinds 2015 ben je verplicht om een definitief energielabel aan te leveren bij de verkoop van je huis. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Dit moet je weten over het energielabel van jouw woning
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Wat betekent het als jij label D hebt en de buren label B?
Energielabel verbeteren
Energiezuiniger wonen doe je zo. 6 tips om je energielabel te verbeteren. Zoals: isoleren, isoleren, isoleren.
Het energielabel: de labelklassen
Een groen energielabel is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Wat als mijn energielabel niet klopt?
Heeft jouw huis wel een gunstig energielabel? Doe de check en kom erachter wat je (nog) moet doen.
Duurzaam de waarde verhogen van je woning
‘Je ziet nu al dat woningen voorzien van duurzame maatregelen relatief meer waard zijn, dus duurzaam verbouwen loont.’