vraag & antwoord

Hoe vind ik een makelaar die bij me past?

- leestijd

Zoek op funda en vraag je buren

Wanneer je een makelaar gaat inschakelen voor de verkoop of aankoop van je huis, krijg je te maken met verschillende vragen. Op welke manier vind je een voor jou geschikte makelaar, wie kies je uiteindelijk en waar baseer je die beslissing op? Zo pak je het aan.

Je kunt op verschillende manieren een makelaar zoeken.

  1. Via funda
    Op funda kun je met de tool ‘Zoek een makelaar’ gemakkelijk achterhalen welke NVM-makelaars in jouw dorp of stad werkzaam zijn.
  2. Via je netwerk
    Vraag je buren, familie of vrienden uit de omgeving naar hun ervaring met makelaarskantoren.
  3. Bekijk wat er in de buurt te koop staat
    Loop een rondje door de buurt en bekijk via welk makelaarskantoor huizen worden aangeboden. Dan weet je in ieder geval zeker dat deze makelaar ervaring heeft met het verkopen van woningen in jouw buurt – grote kans dus dat hij op de hoogte is van de laatste marktontwikkelingen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

Heb je iemand op het oog, of misschien wel meerdere makelaars? Informeer jezelf voordat je ze benadert voor een kennismakingsgesprek.

Lees de beoordelingen op funda

Op funda kunnen consumenten de makelaars beoordelen. Selecteer of je een woning wilt kopen of verkopen, vul de naam van het makelaarskantoor in en lees de beoordelingen van klanten die je voor zijn gegaan. Op de kantoorpagina van de makelaar vind je overigens nog veel meer informatie. Denk aan hun visie en missie, de medewerkers … En je proeft alvast van hun stijl. Op basis van de kantoorpagina op funda krijg je vaak al een goed beeld van wat voor soort kantoor het is en of deze bij je past.

Bekijk de website en socialmediakanalen

Door de website en socialmediakanalen te bekijken kom je erachter hoe groot het team aan makelaars is, wat de openingstijden zijn (wel/niet buiten kantooruren en/of in het weekend werkzaam) en hoe groot het bereik op social media is. Handig voor wanneer ze jouw woning gaan delen.

Is de makelaar bij een branchevereniging aangesloten?

Een makelaarskantoor kan onderdeel uitmaken van een brancheorganisatie: NVM, VBO en Vastgoed Pro. Het is voor een makelaarskantoor niet verplicht om bij zo’n organisatie aangesloten te zijn, maar het levert voor jou als koper of verkoper de zekerheid op van expertise. Iedereen mag zich namelijk makelaar noemen, maar bij een brancheverenigingen kun je je niet zomaar aansluiten. Daar zitten opleidingsvereisten aanvast. Daarnaast organiseren brancheverenigingen elk jaar cursussen en trainingen zodat de aangesloten makelaars op de hoogte blijven van alle marktontwikkelingen.

De NVM de grootste brancheorganisatie voor makelaars in Nederland. Elke NVM-makelaar heeft toegang tot de NVM-database waaruit alle informatie gehaald kan worden rondom te koop staande en verkochte woningen.

Plan een kennismakingsgesprek

Uiteindelijk weet je pas echt of een makelaar voor jou de beste keus is wanneer je diegene hebt ontmoet. De komende periode ga je veel met elkaar samenwerken, wel zo fijn als er een klik is en je vertrouwen in deze makelaar hebt. Een kennismakingsgesprek is dan ook de beste manier om hierachter te komen. Tijdens zo’n gesprek krijg je tevens meer inzicht in de werkwijze en de kosten die gerekend worden en kun je op basis daarvan een goede keuze maken. Vergeet hierbij niet om naar je gevoel te luisteren.

Een makelaar zoeken via funda

Als je een huis koopt of verkoopt, dan komt er veel op je af. Van zoekopdracht naar een eerste bod, en van onderhandeling tot taxatie: een makelaar helpt je stap voor stap door het proces. Wij helpen je met zoeken.