Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je een huis bezichtigt

Hoe zorg je dat je alles haalt uit een bezichtiging? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Een bezichtiging plannen is ook nu zeker mogelijk. Je kan hiervoor contact opnemen met de verkoopmakelaar van de woning. De makelaar kan je precies vertellen welke maatregelen hij neemt om de bezichtiging veilig te laten verkopen.

Natuurlijk gelden de richtlijnen van het RIVM ook tijdens een bezichtiging. Makelaars hebben afgesproken zich aan de volgende aanvullende richtlijnen te houden:

 1. Bezichtigingen vinden plaats wanneer de huidige bewoner níet in het pand aanwezig is
 2. Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar
 3. Andere mensen die de woning willen bezichtigen wachten buiten
 4. Alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes, en daarnaast adviseren we het gebruik van handschoentjes
 5. Tussen de bezichtigingen zit 10 minuten zodat de makelaar de nodige hygiënemaatregelen kunt nemen
 6. Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd.

Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:

 1. Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
 2. Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
 3. De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
 4. Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
 5. Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.

Maak onderscheid in verbouwkosten die noodzakelijk zijn om gebreken te herstellen of achterstallig onderhoud te repareren en verbouwkosten die je maakt om een huis meer naar je zin te maken. De kosten zijn afhankelijk van hoe luxe je het wilt afwerken en wat je zelf wilt doen (bijvoorbeeld het sloopwerk). Wil je meer inzicht in de noodzakelijke verbouwkosten die direct uitgevoerd moeten worden of waar je op termijn rekening mee moet houden? Laat een bouwkundige keurder de woning bekijken, neem een aannemer mee naar de bezichtiging of schakel een aankoopmakelaar in om je te adviseren.

In onder andere het eigendomsbewijs, de splitsingsakte, VvE-documenten en de Kadaster-gegevens kun je van alles terugvinden over extra voorwaarden en bedingen die voor de woning gelden. Deze stukken zijn heel belangrijk bij de aankoop en kun je bij de verkoopmakelaar opvragen. Let bijvoorbeeld op erfdienstbaarheid, kettingbeding en controleer of de woning op eigen grond of erfpacht staat.

Meer vragen
Handig van funda
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij

16 artikelen