Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.
Ja, ook met een studieschuld kun je een eigen huis kopen en een hypotheek afsluiten. Wel is de hoogte van je schuld van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe zwaar geldverstrekkers je studieschuld meewegen, hangt onder meer af van of je studieschuld onder het oude leenstelsel (voor 1 juli 2015) of het nieuwe (na 1 juli 2015) valt.
Voor het eerst een hypotheek regelen
Duidelijkheid over je financiële mogelijkheden en het hypotheekproces maakt het een stuk overzichtelijker.
Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je een hypotheek kiest
Hoe vind je een passende hypotheek die rekening houdt met al jouw wensen? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Na het tekenen van de koopakte vraag je de hypotheek aan. De aanvraag is te verdelen in zes stappen en duurt in totaal een paar (spannende) weken:
- Afhankelijk of onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen
- Offertes aanvragen en ondertekend naar de bank sturen
- De documenten waar de bank om vraagt indienen
- Definitief akkoord van de bank
- Alle documenten en het geld gaan naar de notaris
- Overdracht bij de notaris
De hypotheekadviseur helpt jou met het maken van keuzes: welke hypotheek past goed bij jou, het huis en bij jouw toekomst? Vraag bij voorkeur prijsopgaven bij verschillende hypotheekadviseurs op. Zo kom je tot de best passende hypotheek.
Starters kiezen meestal tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Beide geven recht op het belastingvoordeel 'hypotheekrenteaftrek' en met beide hypotheekvormen los je je hypotheekschuld af.
De annuïteitenhypotheek kenmerkt zich door dezelfde maandlasten gedurende de hele looptijd. De maandlasten bestaan uit hypotheekrente en aflossing. Naarmate de tijd verstrijkt betaal je steeds meer aflossing en steeds minder rente Het totaalbedrag blijft gelijk.
De lineaire hypotheek kent dalende maandlasten. De totale maandlasten - die bestaan uit hypotheekrente en aflossing - beginnen vaak hoger dan bij een annuïteitenhypotheek, maar zakken geleidelijk. Met deze hypotheekvorm bouw je sneller overwaarde op; je lost in het begin immers meer af.
Het kiezen van de juiste hypotheekverstrekker is niet makkelijk. Je zou willen kiezen voor degene die de laagste hypotheekrente biedt, maar ook de aanvullende voorwaarden zijn van belang. En die kunnen onderling sterk afwijken. Een hypotheekadviseur kan je hier goed in adviseren.
Voor het kopen van een huis tot € 325.000 kun je kiezen voor een NHG-hypotheek. Het voordeel is dat onder bepaalde voorwaarden de restschuld van de hypotheek bij een gedwongen verkoop wordt kwijtgescholden. Eenmalig betaal je 0,7% over de koopsom aan kosten.
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is vaak een eis bij het afsluiten van een hypotheek. De bank wil voorkomen dat na overlijden van een van de huiseigenaren de maandlasten ondraaglijk worden. De opstalverzekering is verplicht voor iedere huiseigenaar.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
De hypotheekrente zet je voor een bepaalde periode vast in een zogenaamde rentevaste periode. Zo zorg je voor een vast percentage hypotheekrente gedurende die vastgelegde periode. Een paar maanden vóór het bereiken van het einde van de rentevaste periode ontvang je van de bank een voorstel voor een verlenging.