Je bent pas in onderhandeling wanneer de verkoopmakelaar met een reactie komt op jouw openingsbod. Tijdens de onderhandeling mogen de bezichtigingen doorgaan en mag de verkoper ook andere biedingen in ontvangst nemen. Op elk moment in de onderhandeling mogen beide partijen deze stoppen. Is er een koopsom overeengekomen? Dan mag de verkoper nog steeds besluiten om van de verkoop af te zien, zolang hij tenminste geen handtekening onder de koopakte heeft gezet. Jij als koper hebt hetzelfde recht en mag zelfs tot drie dagen na het tekenen van de koopakte nog van de koop afzien. De verkoper heeft dit recht niet.
Wat betekent het als een huis onder bod is? En kun je er dan nog op bieden? Ja, maar let op deze regels.
De ontbindende voorwaarden geven je zekerheid. Ze bieden de mogelijkheid om kosteloos van de koop af te zien wanneer je niet kunt voldoen aan de gestelde voorwaarden. Je kunt daarbij denken aan:
- ontbindende voorwaarde financiering
- ontbindende voorwaarde financiering met NHG
- ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring
- ontbindende voorwaarde vergunning
Het biedingsproces begint met het uitbrengen van een openingsbod. Dat stel je vast op basis van jouw ideale prijs, jouw maximale prijs en de onderhandelingsruimte. Het openingsbod geef je samen met eventuele voorwaarden aan de verkoopmakelaar door. Naar aanleiding van jouw openingsbod kunnen er drie dingen gebeuren.
- Je krijgt een tegenvoorstel en kun je besluiten om daarmee akkoord te gaan of een nieuw voorstel te doen.
- Het bod wordt direct afgewezen. Bepaal of je een nieuw bod wilt uitbrengen of het hierbij laat.
- Het bod wordt direct geaccepteerd. Gefeliciteerd, de koopakte gaat opgemaakt worden.
De verhuizing en het wonen in je eerste koophuis
Er komt veel op je af bij het regelen van een verhuizing en tijdens het eerste jaar in je nieuwe huis. Wij zorgen dat je niets vergeet.
Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je gaat verhuizen naar je eerste huis
Hoe zorg je voor een soepele verhuizing? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Bij een verhuizing komt er veel op je af. Begin bij het begin: zeg bijtijds je oude huurwoning op en plan je verhuizing. Overleg vervolgens met je werk: misschien kun je wel extra vrij krijgen. Tussen het inpakken door (vergeet geen foto’s te maken!) kun je alvast je adreswijziging regelen. Een verhuisteam regel je als laatst, maar wel op tijd. Vraag je vrienden of schakel je een verhuisbedrijf in?
Er zijn drie woonverzekeringen waar je echt niet zonder kunt, namelijk de verplichte opstalverzekering en de noodzakelijke inboedelverzekering en glasverzekering. Hiermee draagt de verzekeraar de kosten van het herstellen van de schade.
Iedere woning in Nederland heeft sinds 2008 een energielabel. Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De labels hebben de letter A, B, C, D, E, F of G. Energielabel A is het hoogst, het betekent dat de woning zeer energiezuinig is. Je hebt dus weinig stookkosten. Energielabel G is het laagst. Het betekent dat er in de woning veel energie verloren gaat. In de praktijk zullen je rekeningen dus hoger uitvallen. Je zou kunnen overwegen om energiebesparende maatregelen te nemen zoals het plaatsen van dubbel glas of de cv-ketel vervangen door een hr-combiketel. Het energielabel heeft ook impact op de woningwaarde: hoe hoger het energielabel, hoe harder de woningwaarde stijgt.
Woningeigenaren betalen belasting over hun huis, maar krijgen ook voordeel, zoals de hypotheekrenteaftrek. Voor de belastingheffing zijn de WOZ-waarde en het eigenwoningforfait in veel gevallen bepalend.
Van klein tot groot onderhoud, het is verstandig om hier op voorhand al rekening mee te houden. Reserveer je maandelijks een bedrag? Dan kun je het onderhoud direct uitvoeren wanneer het nodig is. Zo voorkom je achterstallig onderhoud en behoud je huis zijn waarde. Houd in ieder geval rekening met onderhoud aan:
- Schilderwerk
- Cv-ketel
- Mechanische ventilatie
- Schoorsteen
- Dakgoten
- Plat dak
- Ramen
Heb je een appartement? Dan spaar je met alle andere appartementeigenaren voor het groot onderhoud. Controleer het meerjarenonderhoudsplan om te zien wat er op de planning staat.
Bij een verbouwing komt een hoop kijken. Weet je de mogelijkheden voor financiering al? Laat je hierin goed adviseren, in sommige gevallen kun je namelijk je hypotheek verhogen. Dat is kostentechnisch vaak gunstig. Houd rekening met extra kosten wanneer je een tweede hypotheek afsluit en met de hoge rente van een eventuele persoonlijke lening. Controleer ook altijd of je een vergunning nodig hebt en bepaal of je de gehele verbouwing wilt uitbesteden, of dat je iets zelf kunt doen (zoals het slopen bijvoorbeeld). Dat kan behoorlijk schelen in de portemonnee.