vraag & antwoord

Wat is een bouwdepot en wat kan ik ermee betalen?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Een geldpotje, speciaal voor de verbouwing

De woning die je gekocht hebt heeft een sterk verouderde badkamer en een wat kleine slaapkamer. Geen probleem, want jij hebt allang bedacht hoe je dit met een verbouwing gaat oplossen. De kosten die je daarvoor moet maken, kun je meenemen in je hypotheek. De bank stort deze extra lening in een zogenaamd bouwdepot. Daaruit betaal je alle kosten voor je verbouwing. Maar welke kosten zijn dat precies? Valt de aanschaf van gereedschap of nieuwe meubels hier bijvoorbeeld ook onder?

Een bouwdepot is een rekening waarop jouw hypotheekverstrekker het bedrag voor de verbouwing stort. Dit extra potje heb je maximaal twee jaar tot je beschikking. Je ontvangt hierover ook rente. Maak je kosten voor je verbouwing, dan betaal je die van deze rekening. Bij sommige geldverstrekkers kun je dat zelf doen, bij andere declareer je je factuur. In dat geval zorgt de bank ervoor dat de factuur uit het bouwdepot wordt betaald. Als je de rekening hebt voorgeschoten, krijg je het betaalde bedrag retour vanuit het depot.

In deze video leggen we je in het kort uit hoe een bouwdepot werkt en welke kosten je hier wel en niet mee mag betalen.

Welke verbouwingskosten kan ik betalen uit het bouwdepot?

Zolang de kosten voor materiaal of werkzaamheden leiden tot waardevermeerdering van het huis, mag je deze betalen vanuit het depot. Soms is dat lastig, want vallen de kosten voor gereedschap daar bijvoorbeeld wel of niet onder? Gebruik om het simpel te houden als stelregel dat alles wat je bij een verhuizing niet meer mee kan nemen, betaald mag worden uit het bouwdepot. Een nieuwe boormachine kun je er dus niet mee kopen, maar huurkosten voor een zaagmachine of afvalcontainer mag je er wel mee betalen.

Wel

  • kosten aannemer
  • behang
  • bouwmaterialen
  • huurkosten gereedschap
  • parket of laminaat

Niet

  • gordijnen
  • meubels
  • aanschaf boormachine
  • losse koelkast
  • lampen

Vraag bij twijfel aan je hypotheekverstrekker of het toegestane kosten zijn die je kunt indienen.

Wat zijn de voorwaarden voor een bouwdepot?

Een bank zal niet zomaar geld verstrekken voor het (laten) verbouwen van je huis. De waarde na de verbouwing moet opwegen tegen de investering die de bank doet. Wil je de kosten meenemen in je hypotheek, dan mag je maximaal 100% van de waarde van je woning ná verbouwing lenen. Er zal een taxateur ingeschakeld worden om de waarde van de woning vóór en na de verbouwing te berekenen en om in te schatten of de waarde van het huis voldoende stijgt. Pas als de bank er vertrouwen in heeft, krijg je het geld voor de verbouwing gestort in de vorm van een bouwdepot. Zorg daarom voor een duidelijk plan en een overzichtelijke begroting van de verbouwingskosten. De bank wil zo precies mogelijk weten waar je het geld aan uitgeeft.

Heb je vergunningen nodig voor een verbouwing?

Of je een vergunning nodig hebt, ligt aan wat je gaat verbouwen. Voor normaal onderhoud heb je gewoonlijk geen vergunning nodig. Voor een uitbouw kunnen er andere regels gelden. Het wel of niet nodig hebben van een vergunning kan per gemeente verschillen.

Op Omgevingsloket.nl kun je controleren waar je wel en niet een gemeentelijke vergunning voor nodig hebt. Ga naar de site

Mogelijk is er nog een welstandscommissie. Deze is ingesteld door de gemeente voor het bewaken van het uiterlijk van een wijk of een buurt. Jouw plannen moeten passend zijn in de omgeving volgens de welstandscommissie.

Houd er rekening mee dat een vergunning aanvragen acht tot veertien weken in beslag kan nemen. Wacht ook niet te lang met het inschakelen van de welstandscommissie. Zo voorkom je onnodige vertragingen.

De kosten voor de verbouwing

Om in aanmerking te komen voor een bouwdepot, zal een taxateur de waarde voor en na de verbouwing moeten vaststellen. Je hypotheekverstrekker wil namelijk weten of de investering voldoende opweegt tegen de waardevermeerdering die de verbouwing oplevert. Voor een taxatierapport kun je onder meer terecht bij veel makelaarskantoren.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Het moet gaan om kosten voor de verbouwing waar de hypotheek voor aangevraagd is. De bank bewaakt dit, omdat de verbouwing moet zorgen voor voldoende waardevermeerdering. Door het insturen van facturen kun je de rekeningen laten betalen. Het gaat dus om de kosten die vooraf zijn begroot.

Voor sommige verbouwingen is een gemeentelijke vergunning vereist. Ga dat na vóórdat je begint. Informeer ook naar de eisen van de welstandscommissie. Houd er rekening mee dat het traject weken, soms wel maanden, kan duren.

Meer vragen