vraag & antwoord

De koper is akkoord met je tegenvoorstel: hoe nu verder?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Je huis is nog niet verkocht

De onderhandelingen zijn achter de rug en je bent met de koper een koopsom overeengekomen. Je bent weer een stap verder. Toch kun je op dit moment nog niet met zekerheid zeggen dat je huis verkocht is. Hoe zit het nu met de oplevertermijn van je huis en wat doe je als er ineens een nóg hoger bod binnenkomt?

Nadat jij het laatst uitgebrachte voorstel hebt goedgekeurd, of de koper jouw tegenvoorstel heeft geaccepteerd, zijn de onderhandelingen voorbij. Jullie zijn onder andere overeengekomen:

  • Voor welke koopsom de woning is verkocht.
  • Welke (ontbindende) voorwaarden er van toepassing zijn.
  • Of er ook inboedel is verkocht.
  • Wanneer de sleuteloverdracht plaatsvindt.

De koopakte opmaken

Jouw verkoopmakelaar neemt met de koper contact op om alle persoonsgegevens te verzamelen. Op basis hiervan kan de koopakte worden opgemaakt. Jij en de koper ontvangen ter controle een conceptakte. Neem deze op je gemak door en stel vragen wanneer iets niet duidelijk is.

tip  Bij het verkopen van een huis komen een hoop rechten en plichten om de hoek kijken, zoals bijvoorbeeld het onderzoeksplicht. Ben jij je bewust van je rechten en plichten als verkoper?

Lees er hier meer over

De tekenafspraak

Wanneer zowel jij als de koper akkoord is met de inhoud van de koopakte, maken jullie een tekenafspraak: het moment waarop de koper en jij als verkoper beiden de koopakte ondertekenen. Dit vindt meestal plaats op het kantoor van jouw verkoopmakelaar, een enkele keer thuis, of zelfs apart van elkaar. In dat geval krijg je de koopakte per post of e-mail toegestuurd, deze (print je uit) en stuur je ondertekend weer terug.

De bedenktijd

De verkoopmakelaar stuurt de ondertekende koopakte naar de notaris. Hij heeft die nodig om de sleuteloverdracht voor te kunnen bereiden.

Daarna is het afwachten tot de drie dagen bedenktijd en ontbindende voorwaarden (zoals het kunnen krijgen van een hypotheek) verstreken zijn. Pas dan is de verkoop definitief. Je verkoopmakelaar houdt je hiervan op de hoogte. De bedenktijd kun je natuurlijk ook zelf in de gaten houden, met behulp van onderstaand schema. Let wel, als er een nationale feestdag in de drie dagen valt, komt er een dag bedenktijd bij.

De koper ontvangt de getekende koopakte op:

De bedenktijd eindigt om 23.59 uur op:

Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag
 

Een nieuw bod wordt uitgebracht, wat zijn mijn opties?

De onderhandelingen zijn achter de rug, je bent een koopsom met de koper overeengekomen en dan ineens komt er van een andere partij een nieuw bod. Stel dat dit erg aantrekkelijk is, qua hoogte en/of vanwege de voorwaarden. Wat doe je dan?

Zolang jij nog geen handtekening onder de koopakte hebt gezet, mag je van de koop afzien. Een koper neemt het je waarschijnlijk niet in dank af, maar wettelijk gezien is dit toegestaan. Onthoud wel dat je een risico neemt. Nu weet je wat je hebt, maar als je gaat onderhandelen met een andere partij, moet je nog maar afwachten hoe het afloopt. Die partij kan net zo goed op het laatste moment toch ineens voor een ander huis kiezen. Bespreek dit daarom dan ook goed met je verkoopmakelaar en laat hem of haar je hierin adviseren.

Wanneer moet ik het huis opleveren?

Samen met de koper ben je tijdens de onderhandelingen een datum overeengekomen waarop de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Op de dag van de sleuteloverdracht ga je met de koper en eventueel diens aankoopmakelaar onder begeleiding van jouw verkoopmakelaar nog eens door de woning om te controleren of deze zoals afgesproken is achtergelaten, en of er in de tussentijd geen gebreken zijn ontstaan. Deze afspraak wordt de eindinspectie genoemd en gebeurt vlak vóór de afspraak bij de notaris. Je verkoopmakelaar plant deze afspraak in zodra dag en tijdstip van de sleuteloverdracht bij de notaris bekend zijn.

Ben je eerder dan de sleuteloverdracht al verhuisd en staat het huis leeg? Geef dan in ieder geval nooit eerder de sleutel aan de koper voordat de sleuteloverdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden. Willen de kopers nog een keer langskomen om maten op te nemen of om samen met een aannemer door het huis te gaan? Regel dit via je verkoopmakelaar. Zolang jij de eigenaar bent, ben jij verantwoordelijk voor wat er in je huis gebeurt.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Wanneer jij het bod hebt geaccepteerd, vraagt jouw verkoopmakelaar de persoonsgegevens van de koper op. Zodra deze binnen zijn, kan hij de koopakte opmaken. De verkoopmakelaar stuurt een concept naar jou en de koper en zodra jullie hiermee akkoord zijn, kunnen jullie ’m ondertekenen.

Tijdens de onderhandelingen ben je met de koper een datum overeengekomen wanneer de sleuteloverdracht gaat plaatsvinden. Zorg ervoor dat op de dag van de sleuteloverdracht het huis zich in de staat bevindt zoals jullie zijn overeengekomen.

Staat het huis leeg en wil de koper langs om bijvoorbeeld even wat maten op te meten? Laat dit altijd regelen door je verkoopmakelaar en geef nooit zomaar de sleutel af. Zolang je op papier eigenaar bent, ben je verantwoordelijk voor het huis.

Zolang je als verkoper nog geen handtekening hebt gezet onder de koopakte, mag je om wat voor reden dan ook van de koop afzien. Houd er wel rekening mee dat het een groot risico is, je weet nu tenslotte wat je hebt en moet maar afwachten hoe het met deze nieuwe koper allemaal afloopt. Laat je hierin altijd door je verkoopmakelaar adviseren.

Meer vragen