Stel jezelf in ieder geval deze vragen voordat je een hypotheek meeneemt, oversluit of aflost

Hoe ontdek je of het goed voor jouw situatie is om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende huis, over te sluiten of af te lossen? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.

Na verkoop van je huis wordt de hypotheekschuld afbetaald met de opbrengst uit de verkoop. De overwaarde kun je gebruiken voor de volgende koopwoning. Over de restschuld maak je afspraken met de bank over het terugbetalen.

Als huiseigenaar kun je ervoor kiezen om je oude hypotheekvorm met zijn aflossingsvrije voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. In sommige gevallen loont het om toch een nieuwe hypotheek af te sluiten. De populairste hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij beide los je de hypotheek volledig af én heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

De overwaarde kun je vrij besteden als je niet weer een ander huis koopt. Ga je binnen drie jaar weer kopen? De overwaarde investeren in de nieuwe woning is verstandig. Als je het niet doet, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek voor een deel van de betaalde hypotheekrente. Over de hypotheekschuld ter grootte van de overwaarde heb je geen fiscaal voordeel meer.

Een restschuld kan belemmerend werken bij het verkopen. De bank moet namelijk akkoord geven voor de verkoop. Over terugbetaling van de schuld maak je afspraken met de bank. Als je een volgende woning koopt, kun je de schuld vaak meefinancieren in de hypotheek.

Meer vragen
Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.

1 artikel