Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Plan een afspraak in met de verkoopmakelaar via het contactformulier op funda of neem telefonisch contact op. Je eerste bezichtiging kan spannend zijn, maar met deze tips haal je er het meest uit:
- Plan je bezichtiging op een moment dat er veel daglicht is, dan zie je alles het best.
- Maak een lijstje met vragen (over de cv-ketel, de buren en de datum van sleuteloverdracht bijvoorbeeld) en neem deze mee naar de bezichtiging.
- De bezichtiging begint al als je de straat in komt rijden. Kijk goed om je heen, hoe ziet de straat eruit en zie je jezelf in deze buurt wonen?
- Laat aan de verkoopmakelaar niets los over je onderhandelingspositie.
- Een aankoopmakelaar kan je al vanaf je eerste bezichtiging helpen.
Een bezichtiging kun je op verschillende manieren voorbereiden. Deze zaken kun je doen voor je het huis gaat bekijken. Zo weet je beter waar je op moet letten en wat je nog wilt vragen:
- Bekijk op funda niet alleen het huis, maar ook hoeveel interesse er is in deze woning en wat de gemiddelde vraagprijs is van verkochte huizen in de buurt.
- Vraag bij de makelaar of verkopers de vragenlijst op. Hierop vind je informatie over onder andere het onderhoud van de woning en de kosten voor gas, water, licht en gemeentelijke belastingen.
- Vraag als je een appartement gaat bezichtigen aan de makelaar of je de VvE-stukken (Vereniging van Eigenaren) mag inzien. Hierin zie je met welke onderhoudskosten je eventueel rekening moet houden.
- Maak een lijst van vragen die je nog wilt stellen tijdens de bezichtiging
Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.
Een verkoopmakelaar vinden
Een huis goed verkopen gaat niet vanzelf. Ontdek hoe een verkoopmakelaar dit een stuk makkelijker voor je maakt.
Stel jezelf in ieder geval deze vragen bij het vinden van een verkoopmakelaar
Hoe zorg je dat je alles uit de verkoop haalt? Stel jezelf deze vragen en doe je voordeel met onze antwoorden.
Je huis verkopen kun je zelf doen. Maar realiseer je wel dat er veel tijd en regelwerk in gaat zitten. Kun jij dit combineren met je werk en gezin? En heb je voldoende juridische kennis om alle risico’s uit te sluiten? Er komt meer kijken bij het verkopen van je woning dan je misschien denkt.
Het inschakelen van een verkoopmakelaar kost een paar duizend euro, maar het levert je kennis, ervaring en tijd op. Voor de diensten betaal je courtage. Dit is een percentage (gemiddeld tussen de 1% en 2,5%) van de uiteindelijke verkoopprijs en betaal je pas op het moment dat de woning wordt overgedragen aan de volgende eigenaar.
De opstartkosten (doorgaans € 400 tot € 600) zorgen ervoor dat jouw huis op de best mogelijke manier online wordt gepresenteerd.
Extra kosten kunnen voorkomen wanneer je deel wilt nemen aan de landelijke Open Huizen Dag of wanneer je (online) met je woning wilt adverteren.
Controleer altijd in de opdracht tot dienstverlening of je makelaar intrekkingskosten rekent op het moment dat je besluit om de woning uit de verkoop te halen.
Je vindt een verkoopmakelaar door:
- via funda te achterhalen welke makelaarskantoren er in jouw omgeving werkzaam zijn;
- vrienden, familie en/of buren te vragen met welk makelaarskantoor zij ervaringen hebben;
- in je omgeving te kijken welke huizen er te koop staan en bij wie.
Je kiest de juiste verkoopmakelaar door:
- de beoordelingen op funda te lezen;
- de website van de makelaar te bekijken (hoe groot is het team en wat zijn de openingstijden);
- de socialmediapagina’s van het makelaarskantoor te bekijken (plaatsen ze actief, hoe is de communicatie en hebben ze veel volgers);
- een of meerdere makelaars bij je uit te nodigen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Jouw huis op funda
Huis verkopen of verhuren? Wij helpen je met een soepele plaatsing.