Bouwer failliet, en nu?

 

Hoe om te gaan met een worstcasescenario

Het is de worst-case scenario; de bouwer van je nieuwbouwwoning gaat failliet. Op papier ben je al eigenaar, maar in de praktijk staat er geen huis op je te wachten. Wat nu?

Een woning kopen die nog gebouwd moet worden, dat is spannend. Je gaat immers af op bestektekeningen en een artist impression. Als vervolgens de vergunningen rond zijn en er zijn voldoende huizen verkocht, kan de projectontwikkelaar beginnen. Terwijl jij bezig bent met het uitzoeken van badkamertegels en een nieuwe keuken, gaan de eerste palen de grond in.

Als een donderslag bij klaarlichte hemel

En dan is er opeens slecht nieuws. Hoe grondig de voorbereiding ook was, er is iets aan de hand. De bouwer is failliet of ergens in het bouwproces is iets flink misgegaan. Het klinkt dramatisch. Helemaal als je niet goed verzekerd bent tegen dit soort rampspoed. Heb je wel een garantie- en waarborgregeling op zak, dan kan het waarschijnlijk meevallen. ‘Belangrijk dus om altijd na te gaan of de projectontwikkelaar een garantie- en waarborgregeling heeft’, adviseert kandidaat-notaris Ernst Loendersloot. ‘Met deze regeling weet je zeker dat wanneer de bouwer failliet gaat, het huis toch wordt afgebouwd zoals afgesproken. En voor de kosten draai jij dan niet op.’ Belangrijk is dat je het waarborgcertificaat ontvangt vóór de overdracht van de grond bij de notaris. Alleen met het waarborgcertificaat kun je aanspraak maken op afbouw bij faillissement.

Bouwkundige gebreken

Ook als naderhand blijkt dat er bouwkundige gebreken zijn, ben je beschermd. Zo is de kwaliteit van de meeste onderdelen van de woning de eerste zes jaar gegarandeerd. Gaat het om gebreken die de constructie van je huis aantasten, of zelfs je huis onbewoonbaar maken – denk flinke scheuren in de muur, fundering die niet goed is, dan is er een garantie van 10 jaar. Het eerste jaar heb je garantie op schilderwerk, hang- en sluitwerk en sanitair. Voor installaties, zoals cv, is vaak een garantietermijn van 2 jaar. Mocht je dubbel glas binnen 3 jaar niet meer (goed) isoleren dan heb je daar ook garantie op.

Nationale Hypotheek Garantie

Goed om te weten: de juiste garantie- en waarborgregelingen hebben het keurmerk Garantie Woning. Wil je voor jouw nieuwbouwhuis een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is zo’n keurmerk een vereiste.

Meer binnen dit onderwerp

   
Interview

Je eigen huis bouwen

Je droomhuis bouwen? Het is een sprookje - maar er komt ook héél wat bij kijken. Ervaringsdeskundige Boy Boomsma vertelt.

Lees meer