Bouwkundige keuring: wanneer?

 

Bouwkundige keuring: wel of niet doen?

Huis gekocht? Dan kun je kiezen om een bouwkundige keuring of zogenoemd bouwkundig rapport uit te laten voeren. Maar waarom eigenlijk?

Een bouwkundige keuring of bouwkundig rapport heet ook wel een bouwtechnische keuring. Dat is eigenlijk precies wat het is: een check van de bouwtechnische staat van de woning. Die check wordt uitgevoerd door een inspecteur die álles langsloopt. Daarna krijg je een rapport waarin staat welke gebreken het huis heeft, maar ook welke gebreken er binnenkort zouden kunnen ontstaan. Ook geeft het rapport een schatting van de reparatiekosten.

Je krijgt een reële schatting van de kosten die je nog in het huis moet steken, nu én later

Bouwkundige keuring: waarom?

Heel simpel: een bouwkundige keuring laat je doen als je wilt weten wat je koopt. Het geeft een reële schatting van de kosten die je nog in het huis moet steken, nu én op de langere termijn.

Bouwkundige keuring: wanneer wel/niet?

Heb je je oog laten vallen op een wat ouder huis, bijvoorbeeld een woning die vóór 1990 is gebouwd? Dan is het verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hoe ouder het huis, hoe groter immers de kans op achterstallig onderhoud.

Koop je geen huis, maar een appartement? Ook dan is het belangrijk om te kijken of er gebreken zijn. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de Vereniging van Eigenaren (VvE) financieel gezond is. Koop je een nieuwbouwhuis? Dan is een bouwkundige keuring niet per se nodig. Maar wil je zeker weten dat alles precies volgens de tekeningen is gebouwd en er echt geen gebreken zijn, dan kun je een opleveringskeuring laten doen.

Een huis kopen kost geld, en een bouwkundige keuring dus ook: tussen de € 300 tot € 500

Wat kost een bouwkundige keuring?

Een huis kopen is duur, en ook een bouwkundige keuring is helaas niet gratis. De kosten van een bouwkundig rapport verschillen – die hangen onder andere af van hoe groot je huis is en voor welke inspecteur je kiest – maar reken op ongeveer
€ 300 tot € 500. Het goede nieuws: de kosten die te maken hebben met de financiering zijn aftrekbaar, dus als het voor de hypotheekverstrekker en/of voor NHG nodig is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren dan zijn de kosten aftrekbaar. Maar als dit niet vereist is dan zijn de kosten niet aftrekbaar.

Verborgen gebreken: wat nu?

Wat doe je als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er inderdaad verborgen gebreken zijn? Of je de verkoper aansprakelijk kan stellen hangt af van het soort gebrek, zo kun je niet voor elk (klein) gebrek de verkoper aansprakelijk stellen. Allereerst: meld het gebrek zo snel mogelijk aan de verkoper. Zorg dat je dit op schrift doet, dan voorkom je misverstanden. Probeer samen een oplossing te bedenken. Lukt dit niet, dan kun je de verkoper in gebreke stellen met een aangetekende brief. Win hiervoor juridisch advies in en roep, indien je die hebt, de hulp van je rechtsbijstandsverzekering in.

Lees ook: Het voorbehoud van een bouwkundige keuring staat standaard in het koopcontract.

Gaat de verkoper hier niet op in of zegt hij dat het niet zijn schuld is? Dan kun je een procedure starten – met alle (financiële) gevolgen van dien. Vraag je af of je zaak een groot genoeg financieel belang hebt. Wederom geldt: juridisch advies inwinnen is je beste optie.

Meer binnen dit onderwerp