Hoe werkt het biedingsproces?

 

Eenmaal, andermaal… verkocht??

Zeker als je dat nooit eerder hebt gedaan, is het spannend om op een huis te bieden. Want wat zet je bijvoorbeeld in je eerste bod? En wanneer mag je van de daken schreeuwen dat je een huis hebt? Wanneer is het officieel en kun je niet meer terug? Wij zochten het uit.

Het eerste bod

Hoe hoog je eerste bod is, is afhankelijk van het type bieding: is het een inschrijving? Dan moet je direct het maximumbedrag bieden dat jij ervoor over hebt. Bij een ‘normale’ bieding kun je lager gaan zitten, om vervolgens een tegenbod van de verkoper tegemoet te zien. Let er daarbij wel op dat er mogelijk meerdere bieders zijn, dus dat je wel als beste onderhandelingspartij wilt overkomen.

Naast het bedrag is het bij een eerste bod verstandig om direct zo specifiek mogelijk je ontbindende voorwaarden aan te geven, adviseert hypotheekadviseur Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Met die ontbindende voorwaarden bouw je belangrijke zekerheden in voor jezelf. ‘Zet er zeker in dat je het bod uitbrengt onder voorbehoud van financiering. Dat wil zeggen dat je zonder kosten onder de koop uit kunt als je geen hypotheekverstrekker vindt die je het geld wil lenen.’

Andere ontbindende voorwaarden waar je aan kunt denken, zijn bijvoorbeeld het voorbehoud dat je eigen huis verkocht is, voorbehoud van financiering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of voorbehoud dat de kosten voor direct noodzakelijk herstel van gebreken, die uit een bouwkundige keuring voortkomen, niet meer zijn dan een bepaald bedrag.

Onderhandelen

Hoewel bieders vaak denken dat ze na het eerste bod in onderhandeling zijn, is dat niet zo, zegt makelaarsvereniging NVM. Je bent volgens de wet pas in onderhandeling als de verkoper een tegenbod doet of dat hij expliciet zegt dat je in onderhandeling bent. De verkoper kan zich altijd nog terugtrekken uit de onderhandelingen als hij een beter bod krijgt, mits jij en de verkoper particulier zijn. Maar jij mag je als particuliere koper uiteraard ook terugtrekken tijdens het onderhandelen.

Het koopcontract (ook wel koopakte of koopovereenkomst genoemd) wordt opgemaakt als de verkoper en jij het eens zijn geworden over de prijs en overige (ontbindende) voorwaarden. Nadat beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend en deze aan jou hebben overhandigd, heb je, als particuliere koper, nog 3 dagen bedenktijd. Dat betekent dat je nog 3 dagen mag beslissen dat je het toch niet doet. De termijn kan soms langer zijn dan drie dagen vanwege weekenddagen of feestdagen. Hoe lang de bedenktijd in jouw geval is, kan je aankoopmakelaar vertellen. In het koopcontract kun je je voorwaarden het best zo concreet mogelijk (laten) opschrijven, zegt Noorlag. ‘Zet er bijvoorbeeld in hoeveel je minimaal wilt kunnen lenen van de banken en wat het maximale rentepercentage is dat je wilt betalen. Ook belangrijk om te vermelden is het aantal weken dat de ontbindende voorwaarden geldig zijn.’ Dat betekent dat je er bijvoorbeeld in zet dat je binnen 8 weken een hypotheekverstrekker moet hebben gevonden die jou het geld voor je huis wil lenen.

Wil je je na de 3 dagen bedenktijd nog terugtrekken uit de koop, dan kan dit uiteraard niet zomaar. Kan je de woning op de afgesproken dag niet afnemen, dan dient de verkoper je hiervoor alsnog een bepaalde termijn de gelegenheid te geven. Dit zijn meestal 8 dagen. Lukt het je na afloop van deze dagen nog niet om de wonin af te nemen dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden en moet je flink in de buidel tasten: dat kost je mogelijk minimaal 10% van de koopsom die jullie voor het huis overeen waren gekomen. Het voorgaande is anders indien je de reden dat je van de koop afziet in de ontbindende voorwaarden had vastgelegd, waarschuwt Noorlag.

Meer binnen dit onderwerp