Housewarming terror

 

Drie afschuwelijke scenario’s uit eerste hand

Nadat Saskia Smith zelf een aantal memorabele housewarmingfeestjes had geattendeerd was het haar beurt om haar nieuwe huis feestelijk in te wijden. 'Ineens overviel me een feest-moeheid.'

Nou vier ik best graag een feestje. Echt, er zijn maar weinig gelegenheden die ik onbenut laat om te vieren. Bijna zomer? Vieren we. 3 weken geen ruzie? Proosten we op. Een parkeerbon? Vooruit, tijd voor champagne. Nadat we een huis hadden gekocht ging menigeen er dan ook van uit dat de housewarming niet lang op zich zou laten wachten. Een nieuw huis was immers een bijzonder goede reden voor een feest. Maar dat nieuwe huis was ook brandschoon, pas geverfd en net gestuct. Dat was helemaal niet feest-proof. Ik stelde het uit, verzon allerlei slappe excuses en liet mijn ongeruste vrienden uiteindelijk weten dat het er heus wel een keer van zou komen, maar gewoon nu even niet.

Snikkend paprikachipsvlekken van de witte bank boenen

Wat is er zo erg aan een housewarming? Waarom veinsde ik opeens een feest-moeheid? Ik ben zelf op menig huisfeestje geweest, en dat was toch altijd leuk geweest? Je hoeft niet in een kring te zitten, mag ongegeneerd door het huis struinen en in alle kasten kijken, en je ziet er ook eens andere gezichten – de nieuwe buren. Maar nu ik zelf verse huiseigenaar was vond ik het idee van hordes mensen zigzaggend door mijn huis ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Dat moet één van mijn vriendinnen ook hebben ondervonden toen zij en haar man een feestje gaven in hun nieuwe, compleet witte - ze waren into Jan des Bouvrie – appartement. Witte vloer, witte muren, witte bank. En als je samen bent is al dat wit prima te doen, maar op de housewarming kwamen ook vrienden die hun kinderen hadden meegenomen. En die hebben nu eenmaal maling aan een steriele omgeving. Aan het einde van de middag stond mijn vriendin huilend de chocoladehandjes van haar witte muur en paprikachipsvlekken van haar witte bank te boenen.

De peperdure Deense parketolie was amper droog

Nog zo’n worst-case scenario: de dag van de housewarming van mijn nicht begon zonovergoten, maar eindigde in een wolkbreuk. Binnen twee minuten veranderde de tuin in een modderpoel en renden alle gasten naar binnen. Daar hadden ze niet op gerekend. De peperdure Deense olie op hun nieuwe eikenhouten vloer was amper droog. Maar omdat het feest toch buiten was, hadden ze daar hun schouders over opgehaald. Nu stonden er veertig mensen druipend op die nieuwe eikenhouten vloer. Mijn nicht huilde tranen met tuiten en heeft honderden euro’s moeten betalen om die vloer weer een beetje knap te krijgen.

Nooit meer een feest, nooit!

Oké, het is een flink aantal jaren geleden en we waren een stuk jonger en vrijmoediger, maar toch. De nieuwe buren van een goede vriendin bleken ware feestbeesten te zijn. Binnen no time stond de hele straat in haar huis te dansen op vette beats en toen het drank op was renden al die buren, die tegen die tijd onze beste vrienden waren geworden, naar huis om hun drankvoorraad te halen. De avond eindigde met de politie voor de deur wegens geluidsoverlast. Er hing geen schilderij meer aan de muur, het tapijt kon opnieuw worden gelegd en de nieuwe badkamer had een make over nodig. Over dat feest hebben we het nog regelmatig, maar de vriendin in kwestie heeft van haar leven nooit meer een feest in haar huis gegeven. Zelfs verjaardagen viert ze op een andere locatie.

Genoeg tijd om excuses te verzinnen

Al mijmerend over deze memorabele housewarmingfeestjes vroeg ik me af hoe blij ik zou worden als ik een feestje in dit huis zou geven. Ja, ik zou het leuk vinden om iedereen te laten zien waar ik de aankomende jaren, zo niet decennia, zou gaan vertoeven. Maar zat ik te wachten op hysterische tafelen? Een huis dat afgebroken werd? Tuinen die omgeploegd werden? Politie aan de deur? Nee toch? Manlief dacht er net zo over. We stelden het uit, eerst weken, toen maanden en uiteindelijk jaren. Ondertussen is iedereen natuurlijk al lang een keer in ons huis geweest. Een nieuw huis-feestje hoeft dus niet meer. We hebben iedereen beloofd dat als we ooit weer een keer gaan verhuizen we echt een feest gaan geven. Dat geeft ons in ieder geval tijd genoeg om excuses te verzinnen waarom dat feest er ook dan niet gaat komen.

Meer binnen dit onderwerp