Hypotheekrente: dit moet je weten

 

Met jouw feedback help je mee funda te verbeteren, meehelpen kost een minuutje. Geef je feedback.

 

Het loont om de verschillende hypotheekrentes met elkaar te vergelijken

Geld lenen kost geld. Over het bedrag dat je leent van de bank voor de aankoop van je huis moet je dan ook rente betalen. Dat is de hypotheekrente. Wat zaken op een rij over de hypotheekrente.

Actuele hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente verandert regelmatig. De huidige hypotheekrente kan volgende week weer hoger of lager zijn. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, is het belangrijk om te kijken naar de actuele hypotheekrentes en de hypotheekrenteverwachting. Dat laatste is een prognose over de hypotheekrente. De hypotheekrente staat op dit moment heel laag en dat lijkt de komende tijd nog even aan te houden. Door deze lage rentetarieven is het gunstig om juist nu een hypotheek af te sluiten.

Hypotheekrente vergelijken

Het loont om de verschillende hypotheekrentes van banken banken en andere geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Bij de laagste hypotheekrente zijn de maandlasten natuurlijk het laagst. Dat hoeft niet altijd voordelig te zijn. Laat je daarom goed voorlichten of die hypotheek ook echt bij jou en jouw woonwensen past.

> Lees: Er is meer dan alleen rente

Hypotheekrenteaftrek

Bij een hypotheek wordt gesproken over een bruto en een netto hypotheekbedrag. Een deel van een hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Dat houdt in dat je het bruto bedrag maandelijks betaalt aan de hypotheekverstrekker. Een deel van de rente is aftrekbaar en wordt terugbetaald door de Belastingdienst. Dit kan per maand of per jaar. Wat overblijft is het netto hypotheekbedrag, het bedrag dat je ‘daadwerkelijk’ betaalt.

Meer binnen dit onderwerp

   
Informatief

Kopen

Een huis kopen, dat doe je niet elke dag. Daarom zetten wij (bijna) alles voor je op een rijtje: van tips om je droomhuis te vinden tot trucjes bij het onderhandelen. Maar ook bieden we je handige weetjes voor je verhuizing, dé 10 stappen om een fijne makelaar te vinden en natuurlijk persoonlijke adviezen.

Lees meer