Subsidie voor energiebesparing

 

Je kunt voor 20% van de kosten subsidie krijgen voor je woningisolatie

Waarom je energiebesparende maatregelen zou nemen? Omdat dan je energierekening daalt, het goed is voor het milieu, én die ijskoude vloer dan eindelijk voorgoed verleden tijd is. Gelukkig is subsidie aanvragen hiervoor heel makkelijk: zo doe je het.

Subsidies energiebesparende maatregelen

De subsidie energiebesparing eigen huis kun je collectief aanvragen met de Vereniging van Eigenaren (VvE) als je daken, gevels, vloeren, glas of spouwmuren wilt isoleren. Met deze subsidie is het mogelijk om circa 20% van de gemaakte kosten terug te krijgen. De voorwaarde is wél dat jullie met de VvE twee of meer energiebesparende maatregelen tegelijk nemen.

  Benieuwd wat energiebesparende maatregelen na aftrek van de subsidie ongeveer gaan kosten? Een rekenvoorbeeldje:

  Subsidie woningisolatie

  Vloerisolatie + spouwmuurisolatie in een gemiddelde woning

  Eenmalige kosten: € 4.000,-
  Subsidie: € 800,-
  ---------------------------------------------------
  Totaal eenmalige kosten: € 3.200,-

  Jaarlijkse besparing energierekening: € 800,-
  Aantal jaren voor je de investering terugverdient: 4

  Andere subsidies

  Maar er zijn meer subsidies om energiebesparende maatregelen te financieren, ook als particulier. Zo bestaat er de ISDE-subsidie, een landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en palletkachels of biomassaketels. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen de aangeschafte apparaten bijvoorbeeld niet binnen een jaar na plaatsing weer weggehaald worden. Alle voorwaarden die de overheid stelt aan deze subsidie lees je hier.

  Overige regelingen

  Veel gemeentes en provincies eigen, lokale regelingen. Op de Energiesubsidiewijzer, een samenwerking van het Rijk en Milieu Centraal, kun je zien voor welke subsidies jij in aanmerking komt en welke subsidies je kunt combineren. Soms kan energiebesparing ook meegefinancierd worden in de hypotheek. Dit verschilt per hypotheekverstrekker.

  De Belastingdienst hanteert het lage btw-tarief van 9% voor de arbeidskosten bij isolatie. En er is nog een btw-regel: overweeg je zonnepanelen op je dak te leggen, dan kun je de btw hiervan terugvragen. Dat scheelt direct al 21% van de kosten. Combineer je subsidies en regelingen dus slim, dan kom je een stuk voordeliger uit.

  Meer binnen dit onderwerp