Waar let de taxateur allemaal op?

 

Elf dingen waar een taxateur op let bij de waardebepaling

Je hebt een koophuis op het oog. Genoeg ruimte, leuke buurt en prima bereikbaar. Om een lening voor je hypotheek af te kunnen sluiten, moet je de woning nog wel laten taxeren. Dat doet een taxateur. Waar let hij of zij eigenlijk op bij het bepalen van de waarde van je – hopelijk – toekomstige woning?

Wie een huis koopt heeft (bijna altijd) een hypotheek nodig. En daar is weer een taxatierapport voor nodig waarin de waarde van je huis zwart op wit komt te staan. Het rapport vertelt eigenlijk aan de bank of de woning die jij wilt kopen een goede, verstandige investering is en of de bank niet een te groot risico loopt door je hiervoor een hypotheek te verstrekken.

Daarvoor komt dus de taxateur om de hoek kijken. Letterlijk en figuurlijk. Dat gebeurt vaak na de bouwkundige keuring, als de kopers nagenoeg zeker weten dat de koop door kan gaan. Schakel je een taxateur in vóórdat je een bouwkundig rapport hebt opgesteld? Dan kan het zijn dat de koop alsnog niet doorgaat en je voor niks een taxateur hebt betaald. Zonde!

Hier kijkt de taxateur naar:

 1. De staat van onderhoud. Bladdert de verf van de kozijnen, lekken alle kranen of lijkt het juist wel een modelwoning, zo nieuw ziet alles eruit? Ook wordt er gekeken naar de aanwezigheid van eventuele asbest, en wordt de bodem van de grond gecheckt: wanneer is er voor het laatst een bodemonderzoek uitgevoerd?
 2. De kubieke en vierkante meters. Oftewel: de inhoud en de oppervlakte van de woning. Meten is weten!
 3. Het type huis en de indeling. Villa, appartement, studio of eengezinswoning? Doorzon of hokjes?
 4. Het bouwjaar van de woning.
 5. De aanwezigheid van prettige extra’s, zoals een tuin, balkon, een garage of een parkeerplaats
 6. Isolatie en energiebesparende maatregelen. Met een beetje mazzel ligt het dak al vol zonnepanelen en hebben alle ruiten dubbelglas.
 7. Materiaalgebruik. Kunststof of houten kozijnen, stalen of houten balken, misschien zit er wel een rieten dak op.
 8. Verplichtingen en rechten. Bijvoorbeeld of er sprake is van erfpacht, recht van overpad, enzovoorts.
 9. Omgeving en ligging. Bosrijk, aan het water, in het centrum. Zijn er veel voorzieningen in de buurt, hoe is de woning bereikbaar, staan er wellicht grote gebouwen/fabrieken/een snelweg pal naast het huis.
 10. Het bestemmingsplan. Die hoge gebouwen en de snelweg zijn er nu misschien nog niet, maar mogelijk wel in de (nabije) toekomst. Ook dat wordt vastgelegd in het taxatierapport.
 11. De markt. Nee, niet of je in de buurt kaas en brood op een plein kunt kopen, maar wat huizen rondom jouw beoogde woning hebben opgeleverd bij verkoop. Die bedragen worden ter referentie gebruikt bij de waardebepaling.

Houd ook het volgende in je achterhoofd

Het is verder goed om te volgende zaken in je achterhoofd te houden bij een taxatierapport:

 • Een taxateur is in principe gevestigd in de buurt waarin hij of zij taxeert. Meestal wordt daarbij een straal van zo’n 20 kilometer aangehouden. Zo weet je zeker dat de taxateur daadwerkelijk inzicht heeft in de lokale woningmarkt.
 • Een taxatie is over het algemeen geen langetermijnwerk. Binnen één à twee weken kan de klus zijn afgerond.
 • Het taxeren van de woning is níet hetzelfde als het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Voor een taxateur is de bouwkundige staat van de woning onderdeel van de waardebepaling. Hij zal hoogstens aantekenen dat aanvullend bouwkundig onderzoek nodig is, als hij grove gebreken ontdekt.
 • Banken stellen vaak een eis aan taxaties – zodat ze zeker weten dat er niet wordt gefraudeerd. Goed om te weten dat je bij je aanvraag moet kijken of het om een NWWI-rapport gaat bij de taxatie. NWWI staat voor Nederlands Woning Waarde Instituut dat – naar eigen zeggen – ‘rapporten van woningtaxaties van aangesloten taxateurs ziet en erop toeziet dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld.’ Is een paar tientjes duurder dan een normale taxatie, maar dan heb je ook wat.

Met de Waardecheck van funda krijg je alvast een voorproefje op de taxatie van je huis.

Meer binnen dit onderwerp

   
Informatief

Hypotheek berekenen

Leuk is anders, maar het voorkomt een hoop teleurstellingen: bereken vooraf hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Lees meer