Garantie op een verbouwing

 

Wat je doet als de aannemer faalt

Soms heb je pech bij een verbouwing. De aannemer heeft de klus verkeerd ingeschat, of zitten prutsen. Wat dan?

Oplevering

Na iedere klus zijn er altijd nog wel losse eindjes. Daarom loop je met de aannemer door de woning om alles op te schrijven wat nog gefixt moet worden. Zo kunnen de bouwvakkers zijn vergeten deurklinken vast te schroeven of een kier dicht te stuken. Samen stel je een lijst op en daar ga je nog mee aan de slag. Na een laatste check is het project afgerond en betaal je de laatste rekening. Vind je dan nog dingen die je zelf redelijkerwijs eerder had kunnen ontdekken, dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor.

Wettelijke garantie

Als alles goed is, woon je de komende jaren heerlijk in je fijn verbouwde huis. Maar soms komt er na een tijd toch nog een hoop ellende boven drijven: die geweldige uitbouw is gaan lekken, of er komen grote scheuren in de muren. Daarop mag je de aannemer wettelijk gezien aanspreken. Zelfs tot twintig jaar nadat het huis is verbouwd. Als de aannemer niet adequaat reageert op het geconstateerde gebrek, dan mag je het geschil tot twee jaar na constatering voorleggen aan de rechter.

Bouwgarant

Wil je iets meer zekerheid? Consumentenorganisatie Eigen Huis en de stichting Bouwgarant hebben algemene voorwaarden die in gunstige zin afwijken van de wettelijke regels. Daarin staat bijvoorbeeld dat de aannemer ook moet langskomen om losse eindjes te fixen een half jaar na de oplevering.

Een andere regeling uit deze algemene voorwaarden is dat je als opdrachtgever de betaling kan opschorten als het werk niet goed is uitgevoerd. En kom je er samen niet uit, dan is een (vaak dure) gang naar de rechter niet nodig. Er is een geschillencommissie die een bindend oordeel geeft bij conflicten tussen bouwbedrijven en consumenten.

Om hier aanspraak op te maken, moet je aannemer wel aangesloten zijn bij de stiching Bouwgarant. Is je aannemer dat niet, dan gelden de 'gewone' wettelijke regels.

Klusbedrijf

Voor het timmeren van een keuken of bouwen van een badkamer is niet meteen een bouwbedrijf nodig. ZZP'ers in de bouw zijn aangesloten bij de Branchevereniging voor Klussenbedrijven (Vlok). Dan kun je aanspraak maken op algemene voorwaarden. Hierin staat bijvoorbeeld dat je op een uitgevoerde klus een jaar garantie hebt. Eventuele gebreken verhelpt de keuken-installateur of timmerman dan kosteloos.

Meer binnen dit onderwerp