Je huis isoleren, hoe doe je dat?

 

Door je huis te isoleren, bespaar je op je energierekening en stijgt de huiswaarde

Er zijn legio manieren om je huis te isoleren, die veel geld en energie besparen. We zetten de meest voorkomende mogelijkheden voor je op een rijtje.

Vloerisolatie

Wat is het? Simpel: onder je vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht, waardoor kou en vocht niet omhoog trekken en jij warmere vloeren hebt.

Wanneer doen? Als je woning voor 1982 gebouwd is en je kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is. Anders is kruipruimte- of bodemisolatie een alternatief. Daarvoor moet je 15 centimeter luchtruimte hebben. Of kies vloerisolatie van bovenaf: het aanbrengen van een dekvloer en isolerend ondertapijt.

Hoe en waarmee? Meestal met PUR-schuim (polyurethaan), dat tegen de onderkant van de vloer wordt gespoten. Of met isolatiefolie, ook geschikt voor houten vloeren. Ecologisch verantwoord isoleren? Stort dan schelpen onder je huis, die een buffer vormen tegen opstijgend grondwater. Schelpen worden ook gebruikt als de kruipruimte niet hoog genoeg is om andere vloerisolatiematerialen te kunnen gebruiken.

Wat kost het? In een gemiddelde situatie ben je € 1800,- kwijt, maar bespaar je € 210,- per jaar.

Spouwmuurisolatie

Wat is het? Een spouwmuur is een buitengevel van twee stenen muren, een binnen- en een buitenmuur. De tussenliggende open ruimte van 4 tot 6 centimeter heet de spouw. Die voorkomt dat vocht van buiten naar binnen trekt en kan opgevuld worden met isolatiemateriaal.

Wanneer doen? Als je huis tussen 1925 en 1980 is gebouwd. Daarvoor hadden woningen geen spouw, erna kregen ze direct spouwmuurisolatie tijdens de bouw. Zonder spouwmuurisolatie gaat zo'n 30% van de warmte verloren.

Hoe en waarmee? De specialist boort kleine gaatjes in de voegen van je buitenmuur, waardoorheen hij het isolatiemateriaal spuit. Dit kan meestal binnen een dag. Welk materiaal wordt gebruikt, hangt onder andere van de dikte van de spouw af. Er wordt gekozen voor EPS parels (kleine piepschuimen bolletjes), glaswol of PUR-schuim.

Wat kost het? Voor een gemiddelde tussenwoning door de bank genomen € 800,-, ongeacht welk materiaal er nodig is. Dat verdien je meestal binnen 4 jaar terug.

Dakisolatie

Wat is het? Ook via het dak lekt zo’n 30% van de warmte weg. In de winter kan het juist bloedheet zijn op een zolderkamertje. Breng je isolatiemateriaal aan op je dak, dan voorkom je temperatuurschommelingen, verhoog je de waarde van je huis en verminder je geluidsoverlast van buiten.

Wanneer doen? Wederom geldt: als je huis tussen 1925 en 1980 gebouwd is, is er een grote kans dat je geen dakisolatie hebt. Wil je energie besparen en een normale temperatuur op zolder, dan is dakisolatie het overwegen waard.

Hoe en waarmee? Bij een schuin dak wordt de isolatie doorgaans aan de binnenkant van het huis aangebracht. Meestal glaswol of PUR-schuim, maar EPS-platen kunnen ook. Een plat dak kan ook aan de buitenkant geïsoleerd worden. Dan wordt het dak meestal wel 10 tot 15 centimeter dikker. De groene optie: vetplantjes op je dak. Die zijn ook goed voor onder meer biodiversiteit en schonere lucht.

Wat kost het? Een schuin dak isoleren van een gemiddelde eengezinswoning kost circa € 5200,- als je het laat doen, doe je het zelf dan ben je circa € 1100,- kwijt. Een groen dak kost al gauw tussen de € 45,- en € 120,- per m2. Dakisolatie verdien je gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar terug.

Geld besparen

Met isolatie bespaar je op je energierekening en stijgt de huiswaarde. Wist je ook dat er een landelijke isolatiesubsidie bestaat? Via de zogenoemde ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’ kun je circa 20% subsidie krijgen als je twee grote isolatiemaatregelen neemt, bijvoorbeeld dak- en spouwmuurisolatie.

Isoleren betekent ventileren

Tot slot een tip: hoe beter je huis geïsoleerd wordt, hoe slechter geventileerd. Zorg voor luchtroosters, vooral in vochtige ruimtes, zodat er continu genoeg verse lucht in je huis stroomt.

Meer binnen dit onderwerp