Waarom nieuwbouw duurzaam is

 

3 redenen waarom nieuwbouw lief is voor de natuur

Nieuwbouwhuizen zijn vaak lief voor moeder aarde. En het blijft niet bij duurzaamheid alleen, nieuwbouw heeft ook een gunstig effect op je energierekening. Maar waarom eigenlijk?

Nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd

‘Nieuwbouwhuizen voldoen vrijwel altijd aan moderne normen,’ vertelt Puk van Meegeren, woordvoerder Energie in Huis van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. ‘Je ziet bijvoorbeeld dat de isolatiewaarde – dus hoe goed een huis geïsoleerd is – van nieuwbouwhuizen altijd zeer goed is.’ Dat is echt anders bij oudere huizen. ‘Waar in jarendertigwoningen enkel glas nog voldeed, moeten nieuwbouwhuizen dubbel of zelfs driedubbel of HR++ glas met een coating hebben.’

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening dus. Van Meegeren: ‘Je energieverbruik is lager omdat je in een goed geïsoleerd huis minder hoeft te stoken. Dat scheelt in de uitstoot van broeikasgassen, maar ook in de portemonnee.’

Een nieuwbouwhuis wekt duurzame energie op

Althans: bijna altijd. Veel nieuwbouwhuizen hebben bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Hiermee wekt een nieuwbouwhuis zelf duurzame energie op: alleen de zon is nodig om het huis te voorzien van stroom en warm water. Van Meegeren: ‘Sommige nieuwbouwhuizen zijn volledig energieneutraal of wekken zelfs meer energie op dan ze zelf verbruiken. In dat geval wordt de overgebleven duurzame energie extra op ‘het net’ gezet.’ Aan dit elektriciteitsnet levert iedere gebruiker van zonnepanelen zijn ‘overtollige’ energie.

Warmte wordt gerecycled

De meeste nieuwbouwhuizen recyclen warmte, bijvoorbeeld met een hybride waterpomp. Die haalt warmte uit de buitenlucht of uit warme ventilatielucht en zet deze om in een bruikbare temperatuur. Daarmee help je het klimaat: je CO2-uitstoot door verwarming daalt met circa 40 procent. En zelf bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld € 250 per jaar aan energiekosten.

Warmte recyclen kan ook met een ventilatiewarmtepomp. Van Meegeren legt de werking daarvan uit: ‘Verse lucht die het huis binnenkomt wordt verwarmd door de niet-verse lucht die naar buiten gaat. Dat gebeurt met een soort warmtewisselaar. Super duurzaam, want zo hoef je weer minder te stoken.’ Scheelt dus op je energierekening. Maar vlak ook het wooncomfort niet uit: dankzij goede isolatie is de temperatuur aangenaam, de vloer is bijvoorbeeld koeler in de zomer en warmer in de winter. En een goed geventileerde woning betekent dat er veel gezonde lucht binnen is. Ook goed voor je gezondheid dus!

Nog een fijne bijkomstigheid, zegt Van Meegeren, is dat een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning een goede deal is. Wat hij maar wil zeggen: de waarde van een duurzaam huis is hoger dan van een niet-duurzaam huis. Mocht je je nieuwe stulpje dus willen verkopen, dan pak je dat voordeel ook nog mee.

Meer binnen dit onderwerp

   
Interview

Je eigen huis bouwen

Je droomhuis bouwen? Het is een sprookje - maar er komt ook héél wat bij kijken. Ervaringsdeskundige Boy Boomsma vertelt.

Lees meer