Zonnepanelen kopen: tips & tricks

 

Let op deze 6 punten bij het kopen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn financieel aantrekkelijk en duurzaam, maar waar moet je op
letten bij het kopen van een goede set panelen? Check deze 6 punten en het
grote opwekken kan beginnen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het is voor zowel het milieu als het rendement aantrekkelijk om zo veel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen. Tóch is het goed om eerst na te gaan wat mogelijk is voordat je ogen groter blijken te zijn dan je dak. Let bij het kiezen van het aantal vooral op het jaarlijkse stroomverbruik van je huis. Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden zo’n 3.000 KwH aan stroom. Dat komt overeen met ongeveer 12 zonnepanelen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen zijn grofweg te onderscheiden in 2 soorten: blauwe en zwarte. Het kleurverschil heeft te maken met het productieproces van de zonnecellen. Bij de blauwe zonnepanelen bestaat elke cel uit meerdere, onregelmatige silicium kristallen, de zwarte zonnepanelen kennen enkele silicium kristallen. Naast de kleur zijn er een aantal belangrijke verschillen: zwarte panelen doen het iets beter bij bewolkt weer en gaan minder snel achteruit in opbrengst op het moment dat het echt warm wordt. Je snapt wel: de zwarte zonnepanelen zijn daarom ook iets duurder.

Wat kost een zonnepaneel?

Een veelgemaakte fout bij de aanschaf van zonnepanelen is de kostenberekening. Je bekijkt de prijs namelijk niet per zonnepaneel, maar per capaciteitseenheid. Dit wordt bij zonnepanelen aangegeven in wattpiek (Wp). Voorbeeld: een zonnepaneel van 300 Wp dat € 230 kost, is efficiënter dan een zonnepaneel van 280 Wp dat € 220 kost. Gemiddeld kan in Nederland gesteld worden dat één Wp zo’n 0,85 KwH per jaar oplevert.

Let op: niet alle daken zijn zonnepaneel-proof

Helaas maar waar: niet ieder dak leent zich even goed voor zonnepanelen. Zo is de hel-lingshoek van je dak belangrijk: met zo’n 35 graden is die ideaal. Kies je een kleinere hel-lingshoek, dan is een plat dak ideaal om meer panelen op te leggen. Een schuin dak biedt daarentegen meer plaats, doordat de panelen dichter tegen elkaar aanliggen. Dan is er nog de richting vanwaar de zon komt: een dak op het zuiden levert het meeste op, maar ook oost en noord kunnen rendabel zijn. Maar wat als je een schuin dak op het noorden hebt? Dan kun je beter kijken naar een alternatieve ligplek op een dak in de buurt.

Uit China of Duitsland?

Het is dringen geblazen op de zonnepanelen-markt: alleen al in Nederland zijn er meer dan 1.000 leveranciers actief. Zo worden er onder andere zonnepanelen van Chinese en Japanse makelij verkocht. Door de Europese kwaliteitsnorm kun je ervan uitgaan dat alles goed werkt, maar op basis waarvan kies je? Een van de graadmeters is de garantie: zo is er productgarantie voor zowel de zonnepanelen als de omvormer, systeemgarantie, installatiegarantie en vermogensgarantie voor het behoud van vermogen na een bepaald aantal jaar. Check goed wat de leverancier biedt.

Welke subsidies zijn er beschikbaar?

Met financiële regelingen probeert de overheid het aantrekkelijker te maken voor consumenten om zonnepanelen aan te schaffen. Zo kun je met de Energiebespaarlening voordelig geld lenen om je huis te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen dus. Ook kun je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. Daarnaast is er de salderingsregeling, waarmee de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Vergeet tot slot niet om op de website Energiesubsidiewijzer te kijken of jouw gemeente of provincie lokale subsidies aanbiedt.

Meer weten? Lees hier al onze artikelen over zonnepanelen.

Meer binnen dit onderwerp