De voordelen van een huis huren

 

Hoezo is huur betalen weggegooid geld?

Een huis bezitten, dat is toch de droom die er op jonge leeftijd al met de paplepel is ingegoten? Maar kopen hoeft helemaal geen eindstation voor ons allemaal te zijn. Sterker nog: 41% van de Nederlanders huurt een huis. 8 Voordelen van huren op een rij.

1
Geld toe
Stel: je bent 23 jaar of ouder, maar jonger dan de AOW-leeftijd, je verdient maximaal € 22.200 per jaar en je rekenhuur is minimaal € 223,42 en maximaal € 710,68. Dan heb je volgens de voorwaarden van 2017 recht op huurtoeslag. Wil je weten hoeveel huurtoeslag jij kunt krijgen? Maak dan hier een proefberekening.

2
Try before you buy
Huren is een stuk minder definitief dan kopen. Het is dé manier om uit te testen of de stad, wijk of het type woning iets voor jou is. Zo kreeg starter Anne (26) in de winter haar eerste grotemensenappartement in Amsterdam door een woningcoöperatie toegewezen, maar had zij toen nog helemaal geen rekening gehouden met de bomen voor het huis. Het was toch lekker licht door al die ramen? Tegen de lente werd het huis pikkedonker. En in de zomer ook. Tot de herfst z’n intrede deed. Wijze les? Absoluut. Maar geen ramp: ze kan binnen een maand haar huur opzeggen als ze weg wil.

3
Snel switchen
Hoelang ben je van plan ergens te blijven? Huren is flexibel: je bent zo weg als er iets in je situatie verandert. Stel dat er bijvoorbeeld een baby op komst is. Het laatste wat je wilt is maandenlang leuren om je oude huis verkocht te krijgen en vervolgens met de kleine stofhappen tijdens de verbouwing van je nieuwe onderkomen. En dan hebben we het nog geeneens over de maandenlange dubbele lasten gehad. Huurders hebben het slim bekeken: contract opzeggen en dóór.

4
Wie betaalt dat?
Cv stuk? Gat in het dak? Geen zorgen, je huurbaas lost het op. Bij een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren en betalen van het onderhoud van je huis. Bij een huurwoning is de huurbaas verplicht om voor het groot onderhoud van een huurwoning zorg te dragen. Daar betaal jij namelijk huur voor. De huurder is weer verantwoordelijk voor kleine herstellingen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van een lamp of het oliën van een scharnier. Deze herstellingen mogen niets tot nauwelijks iets kosten.

5
Geen financiële rompslomp
Huren is simpel. Je betaalt je huur en hoeft je verder niet druk te maken om overige kosten. Koop je een huis, dan heb je niet alleen te maken met eenmalige extra kosten, maar ook met maandelijks terugkerende kosten naast je hypotheek. Zoals onroerendezaakbelasting, rioolheffing, eigenwoningforfait en eventuele onderhoudskosten. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (*) blijkt dat die onderhoudskosten gemiddeld neerkomen op zo’n € 300 per maand.

6
Huurbescherming
Fijne zekerheid: een verhuurder kan je niet zomaar op straat zetten omdat jij recht hebt op huurbescherming. Zo kun jij vrij zorgeloos wonen, zonder dat je de eigenaar bent! 

7
Niet afhankelijk van de huizenmarkt
Wat is een goed moment om te kopen of verkopen? Als huiseigenaar ben je afhankelijk van de huizenmarkt als het gaat om de grootste aankoop van je leven. De huurder hoeft zich nergens zorgen om te maken. Elk jaar betaal je iets meer huur en daar blijft het bij.

8
Voor zzp’ers interessanter
Ja, zzp’ers kunnen een hypotheek afsluiten, maar ze moeten wel aan extra voorwaarden voldoen. Zo moet een zzp’er minstens 3 goede boekjaren hebben om een hypotheekverstrekker over de brug te krijgen. In sommige gevallen is het voor zzp’ers zelfs beter om een huis te huren in plaats van te kopen. Zo brengt een eigen huis risico’s mee die zelfstandigen met een variabel inkomen niet altijd kunnen opvangen.

Meer binnen dit onderwerp