Het Wooncliché: de gallery wall

 

Eindelijk een plekje voor oma's kitscherige landschapje

Onze trendwatcher Alexandra Besuijen spot dé woonclichés van dit moment. En daarmee houdt ze ons een – soms confronterende – spiegel voor. Deze week: de gallery wall.

Als je, zoals ik, niet de ruimte en eigenlijk ook niet de centen hebt om mee te doen aan elke nieuwe interieurtrend, is dat best weleens moeilijk. Als het aan mij had gelegen was ik inmiddels al aan mijn 3e sofa in 3 jaar toe, eerst die in millennium-roze, toen die van nachtblauw-denim en nu eentje in mosterdgeel-fluweel. In plaats daarvan zit ik op een tweedehandsje met een sprei erover, die ik zo nu en dan in een ander kleurtje verf. Men moet inventief zijn, nietwaar?

In mijn gigantische keuken had ik 3 servieskasten gehad – eentje voor mijn blauw/wit, eentje voor mijn roze/rood en eentje voor mijn ratjetoeservies – maar ik héb helemaal geen keuken, alleen een piepklein keukenblokje met een gasstel. Ook heb ik een kabouterkoelkastje in plaats van zo’n geweldig lichtblauw retrogeval met ijsblokjesmachine. En maar 1 koperen steelpannetje aan een spijker, niet zo’n wandrek vol met blinkend gepoetste pannen.

Des te meer is des te beter, en toch lekker overzichtelijk bij elkaar

Museummuur

Ach ja. Als je niet kan krijgen wat je wilt, moet je maar willen wat je krijgt, zou mijn moeder zeggen. Laat ik nou toch opeens zomaar iets hebben wat ik heel erg wil en dat ook nog dé decoratietrend van het jaar is! De gallery wall aka de museummuur! Die heb ik dus al jaren, waardoor ik zomaar ineens een trendsétter ben in plaats van een trendwatcher! Ook weleens leuk.

De gallery wall, het woord zegt het al, is een grote verzameling schilderijen, foto’s, tekeningen, prenten, posters, platenhoezen, exotische nummerborden, oude spiegels en nog veel meer, allemaal bij elkaar aan 1 muur. Je kunt alles aan de muur hangen of los op planken zetten, of een combinatie van beide. Des te meer des te beter, maar door de hele verzameling bij elkaar te hangen en niet verdeeld door het huis, krijg je een krachtige en zeker niet rommelige uitstraling en wordt zelfs de simpelste ingelijste ansichtkaart opgenomen in de groepsdynamiek van de collectie.

Zelfs die afgrijselijke kindertekening krijgt museale allure in een mooi passe-partout

Kunst naast nep

Alles kan. Je kunt het zo bont en kleurig maken als je zelf wilt, of heel sober en strak in zwart/wit. Je kunt dat gruwelijke zigeunerinnenschilderij van de kringloop naast die verantwoorde poster uit de museumwinkel hangen en zelfs een kindertekening, die meestal niet om aan te zien zijn, krijgt museale allure in een mooi passe-partout. Een nep-Afrikaans masker van de eurobazaar ziet er opeens bedrieglijk authentiek uit tussen dat 17e-eeuwse Delfts blauwe tegeltje en die uit een kunstboek geknipte Picasso. En dat best wel kitscherige landschapje, dat je om sentimentele redenen uit de boedel van je oma hebt gered, maar wat eigenlijk nergens op zijn plaats is, hangt op de museummuur alsof het ervoor is gemaakt.

Je kunt alles lukraak door elkaar hangen of heel gestructureerd met bijvoorbeeld alle bovenkanten op dezelfde lijn, dat is helemaal aan jou en de uitstraling die je ermee wilt creëren. Ook qua prijs kun je alle kanten op: je kunt alles professioneel laten inlijsten of je slaat een hoop goedkope lijstjes in bij de Action of Ikea.

Maar....hoe begín je? Wie heeft er nou 40 kant-en-klare kunstwerkjes in huis?

Disclaimer

Maar....hoe begín je? Wie heeft er nou 40 kant-en-klare kunstwerkjes in huis? Een simpele tip: werk vanuit het midden. Al begin je maar met 3, 4 dingen, daarna ‘bouw’ je er gewoon omheen. Ten tweede: je hebt meer lijstwaardigs in huis dan je denkt. Kijk eens naar je kunstboeken, daar zitten vaak losse platen in en anders snijd je er pagina’s uit. Dat klinkt barbaars, maar de praktijk leert dat mooie zware kunstboeken vaak ongelezen op de plank liggen te verstoffen. Dan kun je er maar beter plezier van hebben! Snuffel door je schoenendozen met foto’s, denk aan mooie stukjes kant of borduurwerk, wenskaarten, enveloppen met exotische postzegels, foto’s uit modebladen, de plattegrond van de Parijse metro, landkaarten uit je oude Bosatlas...

Anything goes maar wees gewaarschuwd: het is ontzettend verslavend! Je zult geen ansichtkaartmolen of kringloopwinkel kunnen passeren zonder even te kijken of er misschien iets voor je muur bij zit. Voor je het weet ben je aan je tweede muur toe en of dát nou zo’n goed idee is? Dan heb je er bijkans een suppoost bij nodig...