Het Wooncliché: elk seizoen een nieuw interieur

Het Wooncliché: elk seizoen een nieuw interieur

 

Je interieur aanpassen aan het seizoen

Onze trendwatcher Alexandra Besuijen spot dé woonclichés van dit moment. En daarmee houdt ze ons een – soms confronterende – spiegel voor. Deze week: een nieuwe inrichting voor elk seizoen.

Er zijn mensen die 2 keer per jaar hun interieur aanpassen aan het seizoen. Nee maar écht. En nee, ik ken ze ook niet, maar in de woon- en damesbladen en zeker op Pinterest spot ik ze regelmatig. Dat gaat dan vergezeld met koppen als ‘Haal de zomer in huis met zonnig geel’ of ‘Wonen in warm winters wit’ en dan moet je iets met kussentjes doen en met vazen enzo. En je muur in de kleur du saison verven...

Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om 2 keer per jaar de kleur van mijn muur aan te passen


Ik begrijp het wel een beetje - als het eind september is, wil ik chrysanten op tafel en mandarijnen en waxinelichtjes. En dan haal ik inderdaad mijn chunky dekentje weer van zolder en heel misschien koop ik dit jaar nu eindelijk eens zo’n Texelse schapenvacht. 
En wordt het weer maart, dan wil ik narcissen door het hele huis en krijgt het kussen met het hertje in de sneeuw een fris gestreept hoesje. Maar dat is het wel zo’n beetje. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om 2 keer per jaar de kleur van mijn muur aan te passen aan het kleurenthema van het seizoen. Ik kijk wel uit.Trouwens, zo makkelijk is het helemaal nog niet om te weten te komen wat de juiste kleur is. Voorheen dicteerde kleureninstituut Pantone dé kleur van het jaar en dat was het dan. Voor dit jaar was dat, u weet het vast nog, ultraviolet. En het jaar daarvoor was het een tamelijk fletse avocado-groen, dat herinneringen aan zeer gedateerde wastafels opriep. Niet echt aangeslagen gelukkig.

Inmiddels zijn er vele andere kleurtrend-voorspellers bijgekomen, en... die beweren dus allemaal wat anders

Inmiddels zijn er vele andere kleurtrend-voorspellers bijgekomen en... die beweren dus allemaal wat anders. Komt de een met de voorspelling dat we in kersenrood en junglegroen gaan wonen, zegt de ander dat het pastel moet zijn. Welnee, zegt nummer 3: grijs! Maar dan met een warme ondertoon! Nummer 4 tikt op zijn voorhoofd en houdt het gewoon op wit, maar dan wel met een ‘pop of colour’. Pffffffff dat schiet niet op! Maar goed, als je toch je interieur winters wilt updaten, wat heb je dan nodig? Ten eerste schapenvachten. Veel. Op banken, stoelen, bedden en vloeren en natuurlijk in je outdoor space. Verder (nep)bont. Ook veel. Kussens, dekens, vloerkleden en zelfs aan de muur. Neanderthaler chic, zeg maar.
Nog meer kussens en dekens. Geweven in stemmig grijs/wit en aardetinten. Niks van die goedkope fleecedekentjes-troep, dat is zoooo wibra!

Een open haard in de slaapkamer levert extra kudos op, maar ik geef toe dat dat in de meeste doorzonwoningen niet echt een geslaagde optie is

En verder: hout. Veel. Krukjes, tafels of houtblokken kunstig opgestapeld naast de open haard. Grote rieten manden voor tijdschriften en wol (je breit natuurlijk je eigen dekens!). 
Een open haard in de slaapkamer levert extra kudos op, maar ik geef toe dat dat in de meeste doorzonwoningen niet echt een geslaagde optie is. De gebloemde dekbedovertrekken mogen een paar maanden in de kast; we kiezen voor linnen in antraciet en marineblauw. Met daaroverheen een gebreide deken van vuistdikke wol. Of een schapenvacht uiteraard.Op de tafels robuuste, uit boomstammen gehakte fruitschalen, windlichten van staal en glas en een vaas met een enkele moeilijke bloem erin. En kom op, vooruit: ook het DmdD (Dienblad met de Dingetjes) mag weer winters opgeleukt worden. Met een polletje hei, dennenappels en een paar bolkaarsen in stemmig grijs en oker. Waxinelichtjes ben ik in geen enkel woonblad tegengekomen, maar ik doe het lekker toch, rebel die ik ben. Warm winters wonen zonder waxinelichtjes is geen optie! Toch?