Het Wooncliché: inspirerende quotes

 

Oost, West, Thuis B... mag ik een teiltje?

Onze trendwatcher Alexandra Besuijen spot dé woonclichés van dit moment. En daarmee houdt ze ons een – soms confronterende – spiegel voor. Deze week: letterborden.

‘In dit huis
Hebben we plezier
Maken we fouten
Zeggen we sorry
Beginnen we opnieuw
Worden we boos
Vergeven we
Geven we knuffels
Horen we bij elkaar
Hebben we lief'

Wat is dat toch met dit soort tenenkrommende teksten? Het lijkt wel of er geen huis meer is zonder zo’n ‘inspirerende’ nepquote aan de muur. Liefst nog in een bonte mengeling van fonts op neppe oude houten planken. Geen souvenir- of woonwinkel waar ze níet als warme quootjes over de toonbank gaan.

Geen souvenir- of woonwinkel waar ze níet als warme quootjes over de toonbank gaan

Wat willen we ermee zeggen? Dat we zulke leuke, liefhebbende ‘live life to the max’-mensen zijn? Lekker gek en onconventioneel? Hmmmmm....dan is zo’n bord dat vrijwel iedereen heeft daar misschien niet zo’n goed voorbeeld van...
Soms wijken de teksten weliswaar wat af van het origineel en ‘maken we lol’ in plaats van plezier, of ‘aanbidden we de Heere’, maar we vergeven elkaar altijd alles en we zijn zo verschrikkelijk blij met elkaar. Pffffffff.

Teksten aan de muur zijn natuurlijk niks nieuws. Denk maar aan het in kruissteek geborduurde ‘Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens’ of het tegeltje met ‘Oost west, thuis best’. En in gelovige kringen wilde er nog wel eens een op een plankje geschilderde, vermanende bijbelpassage boven de schoorsteenmantel hangen. In die zin was het dus wel tijd voor iets nieuws en verfrissends.

Het begon simpel, met de letters LOVE en HOME die je in je vensterbank kon zetten om duidelijk te maken dat daar geen gewone mensen maar wat bij elkaar hokten, maar dat er diep en gepassioneerd gelééfd werd. Net zoals bij de buurvrouw. En de overbuurman. En de hele straat.


Het begon simpel, met de letters LOVE en HOME die je in je vensterbank kon zetten

Daarna kwam de tekst Live Laugh Love (Lif Laf Lof vond ik daar trouwens een leuke variant op), die zo populair was dat ie werkelijk overal op afgedrukt werd: van houten harten tot muurstickers, mokken en dekbedhoezen.

Van daar was het nog maar een kleine stap naar de nog ‘diepere’ huisregels van hierboven, die je tegenwoordig zelfs als klikosticker kunt kopen (‘In deze kliko vind je het afval van nummer 15/ Zit nooit teveel/ Staat opgeruimd is netjes/ Wordt lachend aan de weg gezet/ Zit (meestal) gescheiden afval/ Gaan sommige dingen gelijk in/ Wij zijn heel blij met onze kliko). Inclusief knoeperds van taalfouten voor € 37,95 per 2. Mag ik een teiltje?

Een quotebord dat je helemaal naar eigen inzicht mag invullen! Hoe rebels is dat!

Maarrr… er is hoop voor de mensen die per se een tekst aan de muur willen, maar zich buiten de platgetreden quotepaden durven te begeven: het letterbord. Zo’n zwart fluwelen bord waar je witte plastic letters in kunt prikken. Zoals ze in de kerk hangen om aan te geven welke psalm er gezongen gaat worden. Maar dan anders.

Stel je voor, een quotebord dat je helemaal naar eigen inzicht mag invullen! Hoe rebels is dat! Ik heb Pinterest er maar eens op nageslagen, en werd niet teleurgesteld in de staaltjes huisvrouwenhumor die ik er aantrof.

‘If you fall,:
I’ll be there’

The floor

Of

‘You can’t make everybody happy.
You’re not pizza’

Ja, sorry, dat vind ik nou grappig. En het fijne van die letterborden: als we fouten maken, beginnen we gewoon opnieuw! Waar heb ik dat nou eerder gezien...?